Publicat în revista Neurology, studiul apare în contextul în care specialiștii lansează avertismente privire la problemele legate de consumul excesiv de alcool.

Alcoolul afectează creierul, dar cât de mult alcool este prea mult? Cum putem recunoaște semnele problemelor legate de băutură? Este necesar să ne abținem complet sau există modalități de a avea o relație sănătoasă cu alcoolul? Sunt câteva întrebări la care autorii studiului au căutat răspunsuri, scrie CNN.

Dr. Leana Wen, profesor la Universitatea Washington, explică: ”Acest studiu a implicat o analiză post-mortem a peste 1.700 de persoane care aveau o vârstă medie de 75 de ani. Oamenii de știință au examinat țesutul cerebral pentru a căuta semne de leziune cerebrală, inclusiv o leziune numită arterioloscleroză hialină, care este asociată cu probleme de memorie și cognitive, și încurcături Tau, asociate cu boala Alzheimer”.

Legătura dintre consumul de alcool și sănătatea creierului

Cercetătorii au întrebat membrii familiilor despre consumul de alcool al participanților. Participanții au fost împărțiți în patru grupuri: cei care nu au băut niciodată; cei care au băut șapte sau mai puține pahare pe săptămână; cei care au băut opt ​​sau mai multe băuturi pe săptămână, ceea ce a fost definit ca băutură intensă; și foști băutori mari care au încetat să mai bea.

Băutorii mari au avut o probabilitate cu 133% mai mare de a avea arterioloscleroză hialină, în comparație cu cei care nu beau. Asta după ce s-au în considerare alți factori care ar putea afecta sănătatea creierului, cum ar fi fumatul.

Foștii băutori mari au avut șanse cu 89% mai mari de a dezvolta această leziune, iar băutorii moderati au avut șanse cu 60% mai mari.

Băutorii mari au avut și o probabilitate mai mare de a dezvolta încurcături Tau. Mai mult, aceștia au avut șanse mai mari de a muri cu 13 ani mai devreme, în comparație cu cei care nu au băut niciodată.

”Sunt rezultate convingătoare care leagă consumul excesiv de alcool cu ​​efectele de durată asupra creierului. Este deosebit de grăitor faptul că foștii băutori mari au suferit daune grave, deși oprirea consumului excesiv de alcool pare să scadă riscul”, a declarat Wen.

Pierderea volumului creierului

Studiile anterioare de neuroimagistică au subliniat modul în care abuzul de alcool la niveluri ridicate dăunează, în timp, creierului, ducând la modificări ale structurii și conectivității și la o pierdere generală a volumului creierului. Iar efectele cele mai vizibile apar în lobul frontal, diencefal, hipocamp și cerebel.

„Există dovezi că efectul alcoolului asupra creierului este exponențial”, a spus unul din autorii studiului realizat anul trecut, profesorul Remi Daviet, de la Universitatea din Wisconsin.

„Un pahar în plus într-o zi ar putea avea un impact mai mare decât orice am băut în acea zi. Asta înseamnă că, la sfârșitul zilei, un consum total ar putea avea un efect mare în ceea ce privește îmbătrânirea creierului”, spune acesta.

Concluzia clară este că un consum mai mare de alcool este asociat cu volume mai mici ale creierului. Aceste informații sugerează că reducerea dimensiunii creierului este cauzată de consumul de alcool.