Ce se întâmplă dacă bem cafea pe stomacul gol în fiecare dimineață

cafea

SURSA FOTO: Dreamstime

Efectul cafelei asupra stomacului. Majoritatea oamenilor își încep ziua cu o ceașcă de cafea pentru a se trezi din somn, însă aceasta influențează considerabil și microbiomul nostru intestinal.

Efectul cafelei asupra stomacului prezintă din ce în ce mai mult interes

Efectul cafelei asupra stomacului este un subiect de interes crescut în cercetările recente. Potrivit unui număr tot mai mare de studii, ceașca de cafea de dimineață nu doar ne trezește pentru a începe o nouă zi, ci poate avea și un impact pozitiv asupra microbiomului nostru intestinal, adică asupra miliardelor de microbi prietenoși care trăiesc în sistemul nostru digestiv.

Espresso-ul este recunoscut pentru capacitatea sa de a influența microbiomul într-un mod benefic, ceea ce poate contribui la o sănătate generală îmbunătățită și chiar la o viață mai lungă. Pentru a descoperi toate detaliile interesante despre acest efect, vă invităm să citiți continuarea articolului.

„Microbiomul cuprinde legiuni de specii de bacterii bune care lucrează colectiv și individual pentru a ne îmbunătăți sănătatea”, a explicat Nicola Shubrook, nutriționist și practician în medicină funcțională.

Iar „acești microbi sunt din ce în ce mai apreciați că beneficiază de sănătatea noastră metabolică, de controlul greutății și de sănătatea mintală”, a adăugat ea.

Cafeaua conține mai mulți compuși care acționează ca prebiotice, adică substanțe care hrănesc bacteriile probiotice benefice. Acești compuși oferă nutrienții esențiali pentru creșterea și buna funcționare a acestor bacterii în sistemul digestiv.

Potrivit lui Shubrook, impactul cafelei asupra florei intestinale pare să fie dublu. În primul rând, cofeina acționează ca un stimulent, sporind numărul de bacterii benefice din intestin.

„Cu cât există o diversitate mai mare în sistemul tău digestiv, cu atât este mai benefic”, a spus aceasta.

Microbiomul băutorilor de cafea este mai bogat

Într-un studiu din 2023 publicat în revista Nutrients s-a explorat legătura dintre cofeină, consumul de cafea și microbiomul colonic. Concluziile au arătat că băutorii obișnuiți de cafea prezintă o diversitate mai mare în microbiom.

Aceștia au manifestat o creștere semnificativă a tulpinilor benefice Alistipes și Faecalibacterium, asociate cu efecte preventive împotriva fibrozei hepatice și bolilor cardiovasculare, și nivele mai reduse ale tulpinii dăunătoare Erisipelatoclostridium, care poate provoca probleme intestinale. Într-un alt studiu menționat, consumul de cafea a fost asociat cu o creștere a bifidobacteriilor, microbi considerați a facilita digestia fibrelor și a preveni infecțiile, notează msn.com.

Cafeaua conține și compuși vegetali numiți polifenoli

Cafeaua conține, de asemenea, compuși vegetali numiți polifenoli. Aceștia sunt prezentați în mod natural în alimentele vegetale, cum ar fi fructele, legumele, ierburile, condimentele, ceaiul, ciocolata neagră și vinul. Potrivit lui Shubrook, polifenolii acționează ca antioxidanți antiinflamatori și pot ajuta la reducerea riscului de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi dăunători, substanțe chimice care pot afecta celulele.

Acidul clorogenic este un polifenol specific din cafea, conform unui studiu din 2020 publicat în Experimental and Clinical Sciences, pacienții care au consumat cafea bogată în acid clorogenic și-au redus riscul de diabet de tip 2 și de boală hepatică grasă nealcoolică.

Oamenii de știință au concluzionat că acest lucru este probabil legat de o creștere a bifidobacteriilor intestinale, considerate benefice. Cofeina, conform studiilor consacrate, este benefică pentru intestine, stimulând colonul și promovând mișcările regulate ale intestinului.