Ce se întâmplă dacă bem cafea zilnic. Cercetătorii din Italia au descoperit „cea mai puternică legătură între un aliment sau o băutură individuală și o anumită bacterie, identificată vreodată”.
Cercetătorii în biologie din Italia și de la Harvard au descoperit că obiceiul de a bea cafea zilnic poate fi unul dintre cele mai prietenoase cu sistemul digestiv.
Ce se întâmplă dacă bem cafea zilnic
Oamenii de știință de la Universitatea din Trento, din Italia, au făcut echipă cu cercetători în domeniul sănătății publice de la Harvard și alte câteva universități din lume pentru a aprofunda o descoperire anterioară.
Și-anume că, așa cum se spune în rezumatul studiului din 18 noiembrie 2024, cafeaua este „alimentul” care are cea mai mare corelație cu componentele microbiomului”, scrie The Healthy.
Ce este Lawsonibacter și cum funcționează
Mai exact, au găsit un microbiom iubitor de cafea, numit Lawsonibacter, despre care se spune că era de până la opt ori mai abundent, în medie, la consumatorii de cafea, comparativ cu cei care nu beau.
Lawsonibacter „se află în intestinele tuturor adulților din regiunile în care se bea cafea”, susțin cercetătorii, adăugând că ”aceasta este cea mai puternică legătură între un aliment sau o băutură și bacterii specifice, identificate vreodată.”
Ei explică, de asemenea, cum funcționează Lawsonibacter în intestin pentru a arăta acest efect. Cafeaua este făcută din boabe de cafea fermentate și conține sute de compuși, inclusiv multipli antioxidanți, care alimentează microbiomul intestinal. Acești antioxidanți pot sprijini sănătatea inimii și sănătatea metabolică, ceea ce duce la prevenirea diabetului și la alte avantaje fiziologice.
Creștere a microbilor benefici
Un alt punct surprinzător subliniat de echipa de cercetare este că, în general, cafeaua conține ceea ce ei numesc „o cantitate decentă de fibre, oferind aproximativ 1,5 grame per cană”. Iată ce înseamnă asta:
„Când bacteriile intestinale se hrănesc cu fibre din cafea, ele produc de obicei acizi grași benefici cu lanț scurt care ajută la susținerea sistemului nostru metabolic, digestiv și imunitar și au ca rezultat o creștere a microbilor benefici.”
Sănătatea microbiotei și polifenolii din cafea
Deși nu există suficiente cercetări privind legătura dintre cafea și sănătatea intestinală, unele studii au arătat că acel conținut mare de antioxidanți din cafea poate modifica microbiomul intestinal într-un mod pozitiv. Microbiomul este răspunzător pentru sinteza unor vitamine precum B1, B2, B6, B12, K2, K și a unor proteine de care corpul nostru are nevoie.
De asemenea, microbiomul facilitează digestia alimentelor. Acesta completează digestia alimentelor, procese care au loc în tubul nostru digestiv, ajutând astfel la descompunerea nutrienților până la un nivel ce poate fi utilizat atât de către organismul nostru, cât și de către microorganismele care formează microbiomul.
Un studiu din Nutrients a evaluat microbiota intestinală a trei categorii de băutori de cafea – oameni care nu consumă cafea, consumatori moderați ( adică 3 până la 45 ml de cafea pe zi) și consumatori mari de cafea (45 până la 500 ml pe zi).
Ei au descoperit că sănătatea microbiotei ar putea fi legată de polifenolii din cafea, un tip de antioxidant cunoscut pentru efectele protectoare împotriva bolilor cronice precum obezitatea, bolile neurodegenerative, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.