Ce beneficii ai dacă bei zilnic o cafea

Un studiu efectuat pe mai mult de 10.000 de persoane din Statele Unite a arătat că cei care beau cafea zilnic pot fi protejați de efectele negative ale șederii la birou timp de șase sau mai multe ore pe zi.

Comparativ cu cei care nu beau cafea și care stau jos atât de mult, sedentarii care beau cafea sunt mai puțin predispuși să moară după o perioadă de 13 ani.

Cercetătorii de la Universitatea Soochow din China afirmă că studiul lor este primul care evaluează modul în care beneficiile pentru sănătate ale cafelei ar putea contracara riscul crescut de deces asociat cu statul prelungit pe scaun.

Analizând date reprezentative la nivel național privind sănătatea pe termen lung din SUA, echipa a constatat că un consum regulat de cafea anulează, în esență, asocierea dintre sedentarism, decesul din cauza bolilor cardiovasculare și mortalitatea din toate cauzele.

Cafeaua, mai eficientă decât exercițiile fizice?

Acest lucru este destul de surprinzător, având în vedere că studiile sugerează că nici măcar exercițiile fizice nu pot să ne protejeze pe deplin împotriva dezavantajelor pe termen lung ale șederii prelungite, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral, transmite Science Alert.

Dintre toți cei 10.639 de participanți luați în considerare în studiul actual, cei care stăteau mai mult de opt ore pe zi se confruntau cu un risc crescut de deces din toate cauzele și de deces din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care stăteau mai puțin de patru ore pe zi.

Dar iată partea cu adevărat interesantă pe care niciun alt studiu nu a identificat-o înainte: Daunele asociate șederii au existat „numai în rândul adulților care nu consumau cafea”.

Acei participanți cu un stil de viață sedentar care au consumat cafea au avut un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indiferent de câte cești zilnice au consumat.

Mai mult, cei care au băut cea mai multă cafea din lot (mai mult de două cești și jumătate pe zi) s-au confruntat, de asemenea, cu un risc mai scăzut de mortalitate din toate cauzele, în comparație cu persoanele care nu beau cafea, dar care, de asemenea, stau jos cel puțin șase ore.

cana rosie de cafea
SURSA FOTO: Dreamstime

Cercetarea nu arată de ce cafeaua are acest potențial efect benefic

Descoperirile nu ne pot spune de ce cafeaua are acest potențial efect protector împotriva efectelor nocive asociate cu statul pe scaun, dar studiile anterioare cu seturi masive de date au asociat cafeaua cu o viață mai lungă și mai sănătoasă în general.

Cafeina din sânge reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare, au arătat constatările.

Chiar și cafeaua decofeinizată este bogată în antioxidanți care pot ajuta la stimularea metabolismului și la reducerea inflamațiilor. Anumiți compuși dintr-o ceașcă de cafea pot, de asemenea, să protejeze creierul împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Parkinson.

Aceste asocieri sunt cu adevărat promițătoare, însă detaliile care stau la baza beneficiilor cafelei pentru sănătate, precum doza ideală, trebuie să fie explorate în continuare.

La începutul acestui an, un studiu a arătat că persoanele cu cancer colorectal care beau cel puțin cinci cești pe zi aveau cu 32% mai puține șanse ca boala să reapară decât cei care beau mai puțin de două cești pe zi.

Mai mult, același studiu a constatat, de asemenea, că între trei și cinci cești de cafea pe zi au fost asociate cu cea mai mare reducere a mortalității din toate cauzele. Cu toate acestea, după mai mult de cinci cești, beneficiile au scăzut.

„Cafeaua este un compus complex și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora acest compus miraculos”, concluzionează cercetătorii de la Soochow.