În plus, oricine știe că lămâile au un conţinut bogat în vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Pe de altă parte, aciditatea din lămâie nu face deloc bine celor care suferă de gastrită.

Există și alte probleme pe care aceasta le poate provoca? Răspunsul îl oferă site-ul Wellandgood, care a cerut opinia unui medic stomatolog.

Apa cu lămâie dăunează sănătății dentare ?

1. Apa cu lămâie poate stimula producția de salivă și împrospătează respirația

Cel mai mare beneficiu al apei cu lămâie este și cel mai important, ajutând la o bună hidratare. „Hidratarea este cheia pentru o bună producție de salivă, iar cel mai mare inamic al cariilor dentare este o gură bine hidratată”, spune medicul stomatolog Rhonda Kalasho.

Din moment ce lămâia este acidă, are calități antiseptice naturale. Asta înseamnă că ajută la uciderea unor bacterii din gură, contribuind astfel la eliminarea mirosului și împrospătarea respirației, explică ea.

2. Aciditatea apei cu lămâie poate înmuia smalțul dinților, ceea ce poate duce la îngălbenirea lor și la o sensibilitate mai mare a dinților și a gingiilor

Potrivit Dr. Kalasho, există și unele dezavantaje ale consumului de apă cu lămâie atunci când vine vorba de igiena orală.

Aciditatea apei cu lămâie poate dăuna dinților, gingiilor și smalțului pe termen lung”, explică ea.

Dar asta se întâmplă când bem constant apă cu lămâie.

„Acest lucru se datorează faptului că orice aliment acid demineralizează dinții, făcând ca smalțul să se înmoaie”, spune dentistul Sharon Huang, menționând că acest lucru este valabil și pentru alte alimente și băuturi acide: precum cafeaua, sosurile pe bază de roșii sau vinul.

Odată ce smalțul este afectat, crește riscul apariției cariilor și al problemelor gingivale. Ea recomandă ca apa cu lămâie să fie băută cu un pai. Apoi, clătiți imediat gura cu apă, recomandă ea.

3. Aciditatea din lămâie poate crește riscul eroziunii dentare

Studiile au arătat că băuturile foarte acide pot duce la eroziunea dentară, dar numai în cazuri extreme.

„Smalțul dinților este format din hidroxapetit, care este o structură cristalină care poate fi descompusă cu ușurință de către un acid, iar atunci când smalțul este descompus, devine mai poros și, prin urmare, moale și fragil, ducând la o eroziune”, spune Kalasho.

Potrivit dr. Huang, orice aliment cu o valoare a pH-ului mai mică de cinci și jumătate poate afecta sănătatea bucală.

„Sucul de lămâie are o valoare a pH-ului între doi și trei, ceea ce înseamnă că este extrem de acid”, spune ea. „Din păcate, organismul nu poate regenera smalțul”, adaugă aceasta.

Cum putem evita ca apa cu lămâie să afecteze albul dinților?

Dacă bem ocazional apă cu lămâie nu ar trebui să ne facem griji. Dar cei care consumă frecvent apă cu lămâie trebuie să țină cont de un lucru.

Dr. Kalasho recomandă pur și simplu să amestecați mai multă apă cu o cantitate mai mică de suc de lămâie pentru a ajuta la contracararea oricăror efecte negative asupra smalțului dinților.