Potrivit unor studii realizate în ultimii ani, oțetul de mere poate ajuta la slăbit și chiar poate contribui la echilibrarea nivelul zahărului din sânge. Iată care sunt beneficiile asociate cu oțetul de mere, pe care ni le reamintește acest site.
Unul dintre cele mai folosite produse la sosuri, salate și murături vă poate ajuta să pierdeți în greutate, să gestionați zahărul din sânge și să îmbunătățiți sănătatea inimii. Kim Kardashian a numit o versiune americană a oțetului de mere „ingredient miracol”. Cu toate acestea, specialiștii recomandă oamenilor să nu ia de bune toate sfaturile oferite de diverse vedete, răspândite pe social media.
Oțet? Cele mai cunoscute beneficii ale oțetului de mere
Oțetul de mere este un aliment fermentat, obținut printr-un proces format din două etape. Primul pas constă în expunerea merelor zdrobite la culturi de drojdie, care fermentează zaharurile din fructe și le transformă în alcool. Mai apoi, se adaugă culturi vii de bacterii, care vor continua procesul de fermentare a alcoolului, transformându-l în acid acetic, acesta fiind principalul ingredient activ din oțet. Acidul acetic este motivul pentru care oțetul de mere are un gust atât de puternic.
O serie de cercetări asupra oțetului de mere indică unele beneficii, inclusiv controlul zahărului din sânge, pierderea în greutate și chiar efecte bune asupra inimii. Iată ce trebuie să știți despre oțetul de mere.
Ajută la pierderea în greutate
Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Functional Foods, există o legătură dovedită științifică între oțetul de mere și pierderea în greutate.
Un studiu clinic din 2017 a făcut această descoperire după ce a supus participanții unui regim cu mai puțin de 250 de calorii pe zi, pe o perioadă de 12 săptămâni.
Jumătate dintre ei au băut 15 ml de oțet de mere, în timp ce cealaltă jumătate nu. Rezultatul? Cei din grupul băutorilor de oțet de mere au pierdut cu aproximativ 3 kg mai mult. Cu toate acestea, oțetul de mere ca remediu rapid nu va ajuta la pierderea în greutate pe termen lung. Scăderea în greutate va avea loc doar dacă aveți un deficit de calorii, cu o dietă echilibrată, avertizează experții.
Oțetul de mere reglează zahărul din sânge?
Controlul zahărului din sânge este foarte important pentru sănătate. Nivelul ridicat al zahărului din sânge, dacă nu este controlat, poate duce la diabet. Un studiu din 2019 a indicat că acidul acetic, ingredientul principal al oțetului de mere, ar putea avea un impact pozitiv asupra nivelului de glucoză din sânge.
O analiză din 2021 a constatat că oțetul de mere ar putea ajuta la controlul zahărului din sânge la adulți. Un studiu mai vechi, din 2004, a constatat că oțetul de mere ar putea ajuta la rezistența la insulină în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.
Este bine să bem oțet de mere în fiecare zi?
În cele mai multe cazuri, consumul zilnic de oțet de mere este inofensiv și poate aduce unele beneficii. Dar acidul acetic poate eroda smalțul dinților, afectând sănătatea dentară, așa că limitați aportul la una până la două linguri. Persoanele cu boli de rinichi sau care urmează diete cu un conținut scăzut de potasiu trebuie să ceară sfatul unui medic.
Oțetul de mere are un conținut ridicat de potasiu și ar putea fi dăunător persoanelor care au anumite afecțiuni. Diluarea oțetului de mere cu apă poate reduce riscul de erodare a smalțului dinților. Oțetul de mere poate fi consumat și ca ingredient în sosuri și marinade.