În timp ce majoritatea celor vaccinați anti-Covid 19 au primit două doze ale aceluiași vaccin, există și cazuri, mai rare, care necesită combinația a seruri diferite.
În ianuarie, CDC și-a actualizat recomandările pentru a permite acest scenariu neobișnuit. Astfel, s-a decis că dacă același tip de vaccin nu e disponibil pentru administrarea celei de-a doua doze, se pot combina serurile de la Moderna și Pfizer pentru rapel, potrivit Bestlifeonline.
Se pot combina vaccinurile?
Există însă unele neclarități: amestecarea vaccinurilor Moderna și Pfizer ar putea declanșa efecte secundare suplimentare?Nu se știe clar nici dacă o combinație poate modifica eficacitatea vaccinurilor.
„Este vorba de același tip de vaccinuri, pe bază de ARN mesager”, a spus recent Anthony Fauci, principalul expert epidemiolog al guvernului american, referindu-se la vaccinurile Moderna și Pfizer.
„Vă recomandăm să obțineți același tip, dar dacă unul nu este disponibil, considerăm că nu există o diferență majoră”, a explicat Fauci. „Dacă ai început cu unul și ai încheiat cu celălalt, ar trebui să fii într-o formă bună și să obții un răspuns bun”, a adăugat expertul american.
Cu alte cuvinte, în prezent nu există dovezi care să sugereze că o combinație a celor două ar prezenta riscuri suplimentare sau ar putea reduce nivelul de protecție.
Impactul combinării vaccinurilor
Cercetătorii analizează în prezent impactul combinării vaccinurilor. Mulți speră că această practică nu doar că poate fi sigură, ci va putea spori răspunsul imun al unei persoane.
O echipă din Marea Britanie studiază dacă o doză de vaccin AstraZeneca asociată cu una a vaccinului Pfizer ar putea conferi o protecție mai mare împotriva COVID decât vaccinul AstraZeneca singur.
„E o posibilitate și cred că e una destul de interesantă. Dacă combinați aceste două vaccinuri diferite, puteți extinde acel răspuns imun”, a spus Helen Fletcher, profesor de imunologie la Școala de Igienă și medicină Tropicală din Londra.
Tot experții avertizează că, până când nu vor exista date concludente privind amestecarea vaccinurilor, este important să respectați recomandările actuale.
„Orice combinație de vaccinuri ar trebui să fie testată mai întâi într-un studiu clinic. Scopul acestei acțiuni va fi să vă asigurați că această combinație este sigură și beneficiile pe care le aduce depășesc cu mult potențialele probleme de siguranță”, a explicat dr. Bali Pulendran, imunolog la Stanford.