Ce se întâmplă dacă luăm o lingură de ulei de măsline, în fiecare dimineață, pe stomacul gol

ulei masline

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre uleiul de măsline! Principalul motiv pentru care uleiul de măsline este un aliment atât de sănătos se datorează în mare parte polifenolilor săi, o formă de antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor, inversând sau prevenind oxidarea celulelor.

A fost numit „aurul lichid”, ajungând un element de bază al dietei mediteraneene. Pe lângă faptul că dă un gust mai bun alimentelor, poate face ca organismul să funcționeze mai bine. Așa că mulți au încercat să vadă ce se întâmplă dacă beau zilnic, pe stomacul gol, o lingură de ulei de măsline.

Ce este uleiul de măsline

Uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată, formată din acid oleic, fitosteroli, carotenoizi, tocoferoli și polifenoli. Se extrage din măcinarea pulpei măslinelor, apoi se strecoară lichidul care iese.

Beneficiile uleiului de măsline:

  • combate diabetul
  • este bun pentru inimă
  • reduce hipertensiunea arterială
  • ține colesterolul sub control
  • este antiinflamator
  • întărește oasele
  • riscuri mai reduse de accident vascular cerebral
  • intestine mai sănătoase
  • crește nivelul serotoninei din creier, contracarând depresia

Una din cele mai bune surse de grăsimi mononesaturate

Dr Marta Guasch-Ferré, autoarea principală a studiului publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, a declarat: „Descoperirile noastre sprijină recomandările alimentare actuale pentru a crește aportul de ulei de măsline și alte uleiuri vegetale nesaturate. Oamenii ar trebui să înlocuiască anumite grăsimi, cum ar fi margarina și untul, cu ulei de măsline pentru a-și îmbunătăți sănătatea”.

Uleiul de măsline este una dintre cele mai bune surse de grăsimi mononesaturate, considerate cel mai sănătos tip de grăsimi alimentare. 100 de grame de ulei de măsline au 884 calorii. Din totalul grăsimilor conținute de acest ulei, 73% sunt grăsimi mononesaturate (acizi grași Omega 9), 14% sunt grăsimi saturate și 11% grăsimi polinesaturate (acizii grași Omega 3 și Omega 6).

Uleiul de măsline mai conține și sodiu, potasiu, calciu, Vitamina E, Vitamina K și antioxidanți (luteină, flavonoide).

De ce să luați ulei de măsline pe stomacul gol

Există o explicație pentru luarea unei linguri de ulei de măsline, la prima oră, dimineața, la fel ca atunci când luați oțet de mere sau apă cu lămâie. Acest ritual are beneficii speciale, cum ar fi:

  • căptușește stomacul pentru a ajuta digestia
  • îmbunătățește tranzitul intestinal
  • reglează microbiota intestinală
  • este o doză zilnică de antioxidanți și polifenoli

Pentru cei care au probleme digestive, cum ar fi refluxul acid frecvent cauzat de stres și obiceiurile alimentare proaste, o lingură de ulei de măsline luată dimineața, pe stomacul gol, va crea un strat protector în stomac.

Astfel vor apărea mai puține episoade de aciditate a stomacului și mai puține probleme la digerare.

Oleuropeina a redus formarea depozitelor de amiloid

Cercetătorii observă că oleuropeina, un polifenol care se găsește în uleiul de măsline extravirgin, a redus formarea depozitelor de amiloid, un semn distinctiv al bolii Alzheimer. Un studiu efectuat in 2017 pe animale a descoperit că șoarecii care consumau în mod regulat ulei de măsline păreau să aibă un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer.

Cu cercetări suplimentare, în special la oameni, autorii studiului au constatat că uleiul de măsline ar putea deveni, în cele din urmă, un instrument eficient pentru a ajuta fie la prevenirea bolii Alzheimer, fie la încetinirea progresiei acesteia.

Risc mai mic de deces din cauza unei boli neurodegenerative

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat zilnic cele mai mari cantități de ulei de măsline (aproximativ 9 grame sau puțin mai puțin decât o lingură) aveau un risc cu 19% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și un risc cu 17% mai mic de deces din cauza cancerului.