Când avem dureri de cap, dureri abdominale sau dureri de articulații, luăm imediat o pastilă pentru a ne calma, însă ce ar trebui să facem dacă observăm că medicamentele respective au expirat?
Ce se întâmplă dacă luăm pastile expirate, din greșeală? Toți românii trebui să știe
Într-un interviu acordat Femme Actuelle, un medic francez a explicat că putem lua și pastile expirate, dacă avem dureri mari, însă doar dacă termenul de valabilitate a expirat cu „câteva luni” în urmă.
Potrivit spuselor sale, medicamentele expirate sunt doar „mai puțin eficiente”. Prin urmare, există puține riscuri în ingerarea medicamentelor expirate. O pastilă expiră când cantitatea sa de ingrediente active scade cu 10%.
Totuşi, unele pastile pot prezenta anumite riscuri dacă au depăşit termenul.
Medicul francez avertizează asupra anumitor antibiotice din familia tetraciclinelor. Aceste medicamente, folosite pentru tratarea infecțiilor bacteriene, nu ar mai trebui folosite după ce au expirat, pentru că riscă să genereze formarea de compuși toxici pentru organism.
Reamintim faptul că anumite produse alimentare nu trebuie consumate niciodată când urmăm un tratament medicamentos! Unele combinații pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea noastră.
Atenție! NU combina aceste alimente cu medicamente
Există medicamente ce nu pot fi luate pe stomacul gol, de aceea, fiecare persoană mănâncă ceva înainte, însă puțini oameni citesc prospectul de pe etichetă pentru a vedea ce au voie să mănânce înainte și ce nu.
Trebuie mereu să citim prospectul pentru că anumite combinații de medicamente cu produse alimentare ne pot periclita sănătatea, care este deja șubredă din moment ce suntem sub tratament.
De aceea, în rândurile următoare ți-am scris o listă cu produsele alimentare pe care NU ar trebuie să le mănânci niciodată înainte de a lua pastile.
Ce NU ai voie să mănânci când iei pastile? Greșeala pe care o fac majoritatea românilor
Produsele lactate și alimentele afumate: nu ar trebui niciodată amestecate cu medicamentele deoarece pot provoca reacții adverse grave în organismul nostru.
Explicația este simplă: calciul, fierul şi alte minerale din produsele lactate intră în conflict cu anumite antibiotice, precum cele din clasa tetraciclinei. Adică organismul nostru nu absoarbe cum trebuie antibioticele. Însă pofticioșii pot mânca liniștiți iaurturi cu puțină grăsime sau produsele alimentare fără lactoză, atunci când urmează un tratament medicamentos.
Vitaminele: trebuie să întrebăm medicul de familie dacă putem lua vitamine sau suplimente minerale cu antibiotice. Altfel ar putea apărea reacții adverse în corpul nostru.
Atenție la antidepresive! Persoanele care iau antidepresive nu au voie să mănânce anumite alimente. De exemplu, antidepresivele din clasa monoaminelor amestecate cu alimente bogate în amoniac cresc rapid tensiunea arterială.
Dacă luați antidepresive evitați: somonul afumat, vinul roșu, berea, carnea tocată, brânza veche și sosul de soia.
Fără alcool când luați pastile! De asemenea, nu trebuie să uitați că băuturile alcoolice nu trebuie amestecate nicioadată cu antibioticele. Combinația poate cauza greață, vărsături și leziuni hepatice. De altfel, consumul de alcool încetinește procesul de vindecare al pastilelor.
Vă sfătuim să evitați băuturile alcoolice în zilele în care luați antibiotice.