Adevărul despre alimentele fermentate. Te-ai întrebat vreodată de ce intestinul tău se simte mai fericit după ce ai mâncat iaurt sau o salată de varză acră? Totul se datorează magiei fermentației.
Acest proces nu numai că face ca alimentele să dureze mai mult și să aibă un gust mai bun, dar le încarcă și cu probiotice, acele bacterii bune pe care corpul le iubește. Alimentele fermentate sunt foarte sănătoase pentru că au un conținut ridicat de probiotice. În plus, sistemul imunitar este întărit de un aport mare de probiotice la nivel intestinal.
Iată de ce alimentele fermentate sunt tot mai populare și cum vă pot îmbunătăți sănătatea consumându-le în mod regulat, potrivit Runningtothekitchen.
Alimentele fermentate vin în ajutor prin completarea intestinului cu bacterii bune
Antibioticele pot salva vieți în lupta împotriva infecțiilor, dar adesea provoacă efecte nedorite, în special în ecosistemul delicat al intestinului. Această tulburare poate duce la probleme digestive, de la diaree până la dezechilibre mai nuanțate.
Alimentele fermentate vin în ajutor prin completarea intestinului cu bacterii benefice, ajutând la restabilirea echilibrului și la promovarea sănătății digestive.
Asocierea acestor alimente bogate în probiotice cu o dietă bogată în fibre creează mediul perfect pentru ca bacteriile intestinale să prospere și să revină mai puternice ca niciodată.
Ajută digestia naturală
Alimentele fermentate au un gust delicios, dar sunt și aliați de nădejde ai sistemului digestiv, ajutând capacitatea naturală a corpului de a descompune carbohidrații complecși. Acest proces de fermentare nu numai că simplifică digestia, dar generează și produse secundare benefice, care contribuie la sănătatea generală.
Pentru a alimenta o microbiotă intestinală diversă și robustă, este esențială încorporarea fibrelor solubile din fasole, ovăz și portocale.
Fibrele insolubile din cereale integrale sunt sănătoase, ajutând la îmbunătățirea diversității și eficacității bacteriilor intestinale, făcând ca fiecare mușcătură să conteze pentru o digestie mai bună.
Ajutați să se dezvolte bacteriile bune
A consuma alimente fermentate este ca și cum ai oferi intestinului o echipă de apărători mici.
În fiecare zi ne confruntăm cu bacterii rele, dar nu ne îmbolnăvim întotdeauna datorită bacteriilor bune din intestinul nostru. Acești băieți buni produc acid care scade pH-ul din intestine, îngreunând supraviețuirea bacteriilor rele. De asemenea, luptă pentru hrană și spațiu, blocând bacteriile dăunătoare și chiar își produc propriile antibiotice naturale.
Deci, bucurându-vă de alimente fermentate, vă mențineți sistemul de apărare al intestinului puternic și gata de acțiune.
Ajutați corpul să producă vitamine
Alimentele fermentate fac mai mult decât să adauge în alimentație o bază acidulată; sunt și o armă secretă pentru producția de vitamine.
Datorită bacteriilor bune din aceste alimente, corpul primește ajutor pentru a produce vitamine esențiale precum B1, B2, B3, B5, B6, B12 și K.
Sprijină o mai bună sănătate imunitară
Consumul de alimente fermentate poate juca un rol important în construirea unui sistem imunitar puternic.
Probioticele din aceste alimente, sau bacteriile bune, se instalează în intestine și încep să producă vitamine și să elimine bacteriile dăunătoare. Ele generează, de asemenea, acizi grași cu lanț scurt, care mențin mucoasa tractului digestiv sănătos, împiedicând instalarea bacteriilor rele și a virusurilor. Așadar, prin includerea alimentelor fermentate în dietă, susțineți în mod direct capacitatea corpului de a combate bolile.
Ajută la reducerea inflamației
Alimentele fermentate ar putea fi cheia pentru calmarea inflamației din corp. Inflamația nu este ceva rău – este modul în care corpul se protejează împotriva unor lucruri precum infecții și răni.
Dar atunci când se instalează in organism mai mult decât este necesar, poate începe să dăuneze celulelor și țesuturilor sănătoase. Acolo intervin alimentele fermentate.
Datorită procesului de fermentație, aceste alimente sunt bogate în compuși antiinflamatori naturali care ajută la reducerea inflamației cronice. Includerea lor în alimentație ar putea fi o strategie simplă pentru a ține sub control inflamația și a vă proteja sănătatea pe termen lung.
Reglează glicemia
Cercetările au descoperit că alimentele fermentate pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot scădea nivelul zahărului din sânge.
Zeama de la murături poate ajuta și persoanele care suferă de diabet tip 2, reglând glicemia.