Fisticul, de multe ori evitat din cauza prețului ridicat la care se găsește în România, conține atât de multe beneficii pentru organism încât cei care își doresc o viață sănătoasă nici nu ar trebui să se mai uite la bani. De origine din Asia Centrală, fisticul este recunoscut ca o delicatesă la care doar cei cu venituri mari își pot permite.
Fisticul este un arbore de dimensiuni mici, din Asia Centrală. Acesta este considerat de către specialiști unul dintre alimentele minune care îți pot îmbunătăți sănătatea semnificativ, dar și un ajutor pentru cei care țin cure de slăbire. Un pumn de fistic fără coajă conține doar 160 de calorii, 6 grame de proteine, 13 grame de grăsimi sănătoase, dar și calciu, fier și magneziu. De asemenea, consumat regulat, fisticul ajută în scăderea colesterolului total si al trigliceridelor, cu până la 30%.
În egală măsură, specialiștii trag un semnal de alarmă pentru cei care consumă în exces atât fistic cât și alune, migdale sau nuci, deoarece fructele oleaginoase au o valoarea energetică mare și pot favoriza creșterea în greutate
Fisticul poate fi consumat chiar și în salate, sau combinat cu alte specialități.
Beneficiile fisticului
Fisticul previne bolile cardiovasculare, asigură o bună parte din necesarul în vitamina E al organismului, protejează celulele nervoase, reduce riscul de Parkinson, contribuie la regenerarea celulară, încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează funcția de reproducere, reglează activitatea muşchilor, are efect diuretic, înlătură respirația urât mirositoare, trateaza arsurile la stomac, ulcerul gastric, efect afrodisiac, anticancerigen, scade nivelul glicemiei prin conţinutul ridicat de carbohidrati. În plus, prin conţinutul în potasiu scad valorile în caz de hipertensiune arterială.
Pe lângă toate cele enumerate anterior, fisticul este de asemenea, recomandat în tratamentul adjuvant al ulcerului gastric, boli neurologice, arterioscleroza, HTA, boli cardiovasculare, convalescenţă, boli degenerative şi consumptive, pentru copii în perioada de creştere.
Iubitorii de fistic îl pot consuma și sub formă de ulei. Acesta este bogat în vitamina E, acizi graşi polisaturaţi, acid linoleic, uşor de asimilat de către organism și benefic pentru sănătate
Minune pentru piele
Uleiul de fistic poate fi folosit la masajul pielii, catifelează, redă supleţea dermei, intră uşor in piele. Doamnele știu deja că Vitamina E este un antioxidant puternic care acţionează la nivelul tenului, oferă protectie şi elasticitate pielii, iar fisticul conține din plin.