Este adevărat că merișoarele sunt folosite pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, în special la femei, dar un studiu recent s-a concentrat asupra beneficiilor acestui mic fruct. Și s-a observat că un consum zilnic de merișoare, timp de o lună, a îmbunătățit funcția cardiovasculară a bărbaților, informează Jerusalem Post.

Fructele de merișor sunt bogate în antioxidanți, recunoscuți ca apărători ai organismului în lupta cu radicalii liberi, conțin vitamine și minerale, fiind considerate unele dintre cele mai sănătoase din lume. Provitamina A, vitaminele B1, B2, C, minerale, precum fosfor, potasiu, calciu, tanini, fibre alimentare, flavonoide, saponine, acizi grași esențali, toate acestea fac din merișoare un fruct care nu ar trebui să lipsească din alimentație.

Acest nou studiu, care a fost publicat recent în Food & Function, a inclus 45 de bărbați sănătoși care au consumat zilnic pudră de merișoare, echivalând cu 100 de gr de merișoare proaspete, sau placebo timp de o lună.

Polifenolii din merișoare aduc beneficii pentru sănătatea inimii

Studiul a constatat că la bărbații care au consumat pulberea de merișoare s-a putut observa o îmbunătățire semnificativă a capacității dilatării mediate de fluxul arterei brahiale (FMD, sugerând o îmbunătățire a funcției inimii și a vaselor de sânge.

FMD este considerat un marker biologic sensibil la riscul de boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune arterială și măsoară modul în care vasele de sânge se dilată pe măsură ce fluxul sanguin crește.

Merișoarele pot juca un rol important în susținerea sănătății cardiovasculare

Consumul redus de fructe și legume este unul dintre principalii factori de risc pentru creșeterea numărului de cazuri de boli cardiovasculare la nivel mondial. În ultimii ani, tot mai multe dovezi asociază polifenolii din merișoare cu beneficiile pentru sănătatea inimii.

Merișoarele sunt bogate și în proantocianidine, care au proprietăți unice față de polifenolii din alte fructe.
Studiul a constatat și îmbunătățiri semnificative ale febrei aftoase, la două ore după consum și după o lună de consum zilnic. De asemenea, au fost identificați aumiți metaboliți care au un efect pozitiv asupra vaselor de sânge.

Noile rezultate demonstrează că merișoarele pot juca un rol important în susținerea sănătății cardiovasculare și a unei mai bune funcții vasculare, scrie Jeruasalem Post.