De exemplu, în Tailanda, femeile însărcinate consumă frecvent banane în ultimul trimestru de sarcină, pentru a se asigura că bebelușul se naște cu o temperatură optimă a corpului.
Medicii și nutriționiștii explică ce se întâmplă dacă mănânci o banană în fiecare zi, conform Womansworld.
„Bananele sunt pline de potasiu, element esențial pentru sănătatea inimii și pentru menținerea tensiunii arteriale sub control”, spune Raj Dasgupta, medic la Consiliul Național pentru Îmbătrânire.
„Conțin și fibre pentru a ajuta digestia, vitamina B6 pentru a ajuta la metabolizarea proteinelor și grăsimilor, carbohidrați pentru energie și puțină vitamina C pentru a susține sistemul imunitar”, subliniază el.
Creșteți aportul de potasiu
O banană de mărime medie, explică el, conține 4.200 mg de potasiu, ceea ce ajută la atingerea cantității sugerate, de 2.600 mg pentru femei.
„Potasiul ajută la îmbunătățirea funcției inimii și rinichilor, a contracțiilor musculare și a comunicării nervoase”, spune medicul. „Potasiul ajută la reducerea tensiunii arteriale, prin eliminarea excesivă a sodiului și relaxarea vaselor de sânge. Bananele sunt ușor de digerat și sunt grozave pentru aportul de potasiu în timpul bolilor digestive, atunci când potasiul se pierde prin diaree sau vărsături”, explică el.
Obțineți mai multe fibre
Pe lângă faptul că ajută la digestie, fibrele din banane contribuie la sațietate, mențin zahărul din sânge, mențin colesterolul LDL scăzut și chiar ajută la pierderea în greutate.
„Fibrele pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge prin reducerea ratei de absorbție a carbohidraților în sânge”, explică medicul nutriționist Avery Zenker.
„Fibrele ajută la menținerea unui tract digestiv sănătos și a mișcărilor intestinale regulate. Normalizează atât constipația, cât și diareea. Hrănesc bacteriile bune din intestin, ceea ce le permite să producă compuși utili, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt (SCFA), care pot ajuta la reducerea inflamației. Fibrele ajută la creșterea sațietății, ajutându-ne să ne simțim plini pentru mai mult timp după masă”, adaugă medicul.
Vei consuma mai mult amidon rezistent
Bananele necoapte conțin amidon rezistent, un tip de fibre prebiotice, adaugă Michelle Routhenstein, medic la Preventive Cardiology Dietitian. Asta poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină pentru a gestiona nivelul zahărului din sânge, a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară generală și a reduce riscul. a diabetului de tip 2.
Un studiu recent a furnizat dovezi că amidonul rezistent ar putea promova pierderea în greutate și menținerea în greutate prin îmbunătățirea microbiomului intestinal și scăderea absorbției grăsimilor în organism. Un alt studiu a constatat că amidonul rezistent a fost benefic pentru arderea grăsimilor.
O bombă benefică de antioxidanți
Bananele sunt pline de antioxidanți naturali, care ajută la prevenirea bolilor, deoarece luptă împotriva radicalilor liberi. Aceste molecule provoacă adesea leziuni celulare și tisulare, ceea ce duce la multe probleme cronice de sănătate, cum ar fi boli cardiovasculare și inflamatorii, cataractă și cancer.
Consumul excesiv de banane poate dăuna?
În cazuri extreme, bananele pot provoca dureri de burtă și balonare
Un alt motiv pentru a nu începe ziua cu banane este modul în care acestea întrerup funcțiile stomacului. Bananele conțin pectină, un tip de fibră care se poate lega de acidul din stomac și poate încetini digestia.
Acest lucru vă poate face să vă simțiți balonat și să aveți dureri de burtă.
Dacă aveți carențe de fier, evitați să consumați banane pe stomacul gol. Bananele sunt pline de potasiu, care poate interfera cu absorbția fierului. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care au carențe de fier.