Cumpărăm banane mai mult decât mere, portocale, căpșuni sau alte fructe. Este ușor de înțeles de ce: bananele sunt disponibile în majoritatea magazinelor pe tot parcursul anului, sunt ieftine și foarte versatile.
Peste toate astea, beneficiile bananei asupra organismului sunt numeroase: de la reducerea riscului de cancer și astm, până la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății inimii. Consumul unei banane pe zi poate avea și alte beneficii pentru organism, potrivit Parade.
Bananele conțin trei zaharuri naturale
Nu mai trebuie amintit că banana este o sursă excelentă de vitamina B6 și, deși nu este asociată cu vitamina C, o banană de mărime medie oferă 10% din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Este una dintre cele mai bune surse de potasiu și, datorită conținutului său de fibre, poate ajuta digestia și poate preveni problemele gastro-intestinale. Cel mai important este că bananele conțin trei zaharuri naturale: zaharoză, fructoză și glucoză, care oferă o sursă de energie, fără grăsimi și colesterol.
Iată ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncam o banană în fiecare zi.
Beneficii uriașe pentru inimă
Mâncați o banană în fiecare zi dacă vreți o modalitate naturală de a reduce riscul de boli cardiovasculare! Potasiul din banane poate reduce riscul afecțiunilor cardiace. „Oamenii care iau potasiu au un risc cu până la 27% mai mic de a avea boli de inimă”, spune nutriționista Amanda A. Kostro Miller.
Mai multă energie
O dietă echilibrată include consumul zilnic al unei banane. „Veți avea mai multă energie, deoarece bananele au trei zaharuri naturale, zaharoză, fructoză și glucoză, oferindu-vă o sursă de energie fără grăsimi și colesterol”, adaugă ea. În plus, spre deosebire de dulciurile procesate, zaharurile din banane conțin multe vitamine și minerale.
Asigură necesarul de potasiu
O banană pe zi vine cu multe beneficii, continuă Miller explicând că unul dintre aceste beneficii se deosebește clar: „Veți obține o creștere zilnică a cantității de potasiu. Potasiul este un nutrient pe care îl obținem din alimentele pe care le consumăm. Organismul folosește potasiu pentru reglarea fluidelor, a tensiunii arteriale și ritmului cardiac”, explică ea. Cu toate acestea, nu toată lumea ar trebui să mănânce banane în fiecare zi. Dacă aveți boli renale cronice și medicul recomandă să reduceți potasiul, ar fi bine să stați departe de banane.
Ajută la sănătatea intestinului
Ca fibră prebiotică, bananele hrănesc bacteriile bune ale intestinului și promovează o digestie sănătoasă. Bacteriile intestinale au nevoie însă și de o dietă echilibrată, așa că experții spun că trebuie să vă asigurați că mâncați și alte alimente bogate în fibre. În 2021, cercetătorii din Australia au revizuit mai mult de 50 de studii mai vechi pentru a avea o mai bună înțelegere a modului în care intestinul ne afectează sănătatea generală.
Ajută la pierderea în greutate
Adăugarea unei banane în dieta zilnică s-ar putea dovedi a fi o modalitate sănătoasă de a pierde în greutate. „Veți pierde în greutate, deoarece alimentele bogate în fibre vă fac să vă simțiți plin mai mult timp, ceea ce înseamnă că veți consuma mai puține calorii”, spune antrenorul personal Nancy Feinstein.