Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi? Efectul e incredibil!

banană

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi. Odată cu creșterea în popularitate a dietelor „sărace în carbohidrați”, s-a spus tot mai des că ar trebui evitate bananele pentru că „au prea mult zahăr”.

Nu este surprinzător că ceva atât de simplu precum o banană continuă să provoace confuzie, mai ales în rândul celor care urmăresc consumul de zahăr, cum ar fi diabeticii. Iată ce spun experții despre deliciosul fruct.

Ce știm despre zahărul din banane

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), conținutul total de carbohidrați al unei banane de mărime medie este de aproximativ 27 de grame. Acea banană „de mărime medie” are o greutate de aproximativ 120 de grame, cu coajă.

Aceste 27 de grame sunt descompuse în amidon, fibre și zahăr. Cantitatea totală de zahăr conținută în banană este de 14,4 grame, care este compusă în principal din trei tipuri de zahăr care includ zaharoză, glucoză și fructoză, potrivit The Healthy.

Amidonul și fibrele din banană sunt carbohidrați complecși

Această cantitate totală de zahăr din banană este mai puțin de jumătate din ceea ce ați găsi într-o cutie de suc obișnuit, dar cu o distincție foarte importantă. Amidonul și fibrele din banană sunt carbohidrați complecși, a căror prezență va încetini absorbția zaharurilor de către organism, creând astfel o creștere mai lentă și mai puțin drastică a zahărului din sânge, în comparație cu băutura cu zahăr.

Bananele care ajung la maturitate au un conținut mai mare de amidon

Acesta este motivul pentru care bananele se clasează în intervalul scăzut pe scara indicelui glicemic pe blogul de sănătate publică al Universității Harvard.

Indicele glicemic este o scară utilizată pentru a nota cât de repede un anumit aliment poate determina o creștere a nivelului global de glucoză din sânge.

Bananele care abia ajung la maturitate vor avea un conținut mai mare de amidon, care se va transforma, treptat, în zahăr pe măsură ce banana continuă să se coacă. Din acest motiv, cele mai coapte banane vor avea cel mai mare conținut de zahăr.

E bine să mâncăm o banană pe zi?

Iată ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncam o banană în fiecare zi.

Beneficii uriașe pentru inimă

Mâncați o banană în fiecare zi dacă vreți o modalitate naturală de a reduce riscul de boli cardiovasculare! Potasiul din banane poate reduce riscul afecțiunilor cardiace.

„Oamenii care iau potasiu au un risc cu până la 27% mai mic de a avea boli de inimă”, spune nutriționista Amanda A. Kostro Miller.

Mai multă energie

O dietă echilibrată include consumul zilnic al unei banane.

„Veți avea mai multă energie, deoarece bananele au trei zaharuri naturale, zaharoză, fructoză și glucoză, oferindu-vă o sursă de energie fără grăsimi și colesterol”, adaugă ea.

În plus, spre deosebire de dulciurile procesate, zaharurile din banane conțin multe vitamine și minerale.

Asigură necesarul de potasiu

O banană pe zi vine cu multe beneficii, continuă Miller explicând că unul dintre aceste beneficii se deosebește clar: „Veți obține o creștere zilnică a cantității de potasiu. Potasiul este un nutrient pe care îl obținem din alimentele pe care le consumăm. Organismul folosește potasiu pentru reglarea fluidelor, a tensiunii arteriale și ritmului cardiac”, explică ea. Cu toate acestea, nu toată lumea ar trebui să mănânce banane în fiecare zi. Dacă aveți boli renale cronice și medicul recomandă să reduceți potasiul, ar fi bine să stați departe de banane.

Ajută la sănătatea intestinului

Ca fibră prebiotică, bananele hrănesc bacteriile bune ale intestinului și promovează o digestie sănătoasă. Bacteriile intestinale au nevoie însă și de o dietă echilibrată, așa că experții spun că trebuie să vă asigurați că mâncați și alte alimente bogate în fibre.

În 2021, cercetătorii din Australia au revizuit mai mult de 50 de studii mai vechi pentru a avea o mai bună înțelegere a modului în care intestinul ne afectează sănătatea generală.

Ajută la pierderea în greutate

Adăugarea unei banane în dieta zilnică s-ar putea dovedi a fi o modalitate sănătoasă de a pierde în greutate.

„Veți pierde în greutate, deoarece alimentele bogate în fibre vă fac să vă simțiți plin mai mult timp, ceea ce înseamnă că veți consuma mai puține calorii”, spune antrenorul personal Nancy Feinstein.