Indiferent de vârstă, românilor le place să ronțăie semințe prăjite și sărate de floarea-soarelui. Unele persoane chiar renunță să mai curețe semințele de coajă, în ciuda mitului care spune că poți face apendicită dacă mănânci semințele nedecojite.
Recent, însă, profesorul Marin Burlea, directorul clinicii de gastroenterologie de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”, a explicat cât adevăr se ascunde în spatele acestui mit.
Conform specialiștilor medicali, consumul seminţelor cu coajă poate dăuna tranzitului intestinal, creând neplăceri și dureri abdominale. În plus, cantităţile mari pot provoca blocajul intestinului gros, iar în unele cazuri, resturile se calcifiază și pot produce inflamaţii ale mucoasei apendicelui din cauza toxinelor care se acumulează în acea zonă.
Profesorul Marin Burlea a explicat că efectele negative ale consumului seminţelor de floarea-soarelui cu coajă diferă de la persoană la persoană, în funcţie de vârsta sa.
Ce se întâmplă dacă mâncăm semințe cu coajă?
Profesorul Marin Burcea avertizează părinții că semințele de floarea-soarelui sunt interzise copiiilor sub șapte ani, iar cei mai mari trebuie să le mănânce fără coajă. În plus, nici adulții nu trebuie să abuzeze de acest produs alimentar, toată lumea trebuie să consume cantități mici.
„În cazul adulţilor, seminţele comestibile, consumate în cantităţi mici, nu sunt un pericol pentru sănătate. Ingerarea unei cantităţi mici de coji de seminţe nu provoacă apariţia unei apendicite, nici la adulţi, nici la copii. De regulă, seminţele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre care sunt utile organismului. Componentele dure ale seminţelor, cojile sau sâmburii, ajung în tractul digestiv. Ele se durifică în timp şi pot provoca un blocaj al intestinului gros”, a informat acesta pentru adevarul.ro.
În ciuda acestor explicații medicali, profesorul Marin Burcea a spus că semințele de floarea-soarelui pot avea efecte pozitive, dacă le mâncăm cu măsură. Acesta conţin vitaminele E, B1, B6, acid folic, minerale, magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor şi fitosteroli, ce ajută la echilibrarea nivelului de colesterol în sânge.
Cum eliminăm toxinele din corp?
Din fericire, putem combate efectele negative ale acestui prost obicei cu ajutorul unor alimente gustoase. De exemplu, cerealele integrale, legumele şi fructele proaspete ajută la curăţarea colonului.