Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi în fiecare zi? Toată lumea trebuie să știe

usturoi

Sursă: Dreamstime

Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi în fiecare zi? Toată lumea trebuie să știe. Usturoiul este considerat un adevărat medicament în medicina populară si este nelipsit din orice bucătărie.

Allium sativum este o plantă comestibilă, bogată în minerale, vitamine și compuși medicinali, toate acestea conferindu-i un puternic efect antibiotic, fungicid și anticancerigen. Usturoiul are peste 200 de substanțe active, precum potasiu, fosfor, vitamina B și C, calciu și proteine. Acești antioxidanți puternici pot reduce riscul unor boli cardiovasculare, cancer și sindrom metabolic. Iată de ce este bine să consumăm cât mai des usturoi.

Usturoiul conține antioxidanți foarte puternici

Aroma înțepătoare a usturoiului îți lasă gura apă, în timp ce gustul său adaugă aromă oricărui fel de mâncare. În plus, așa cum toată lumea știe, consumul de usturoi poate avea rezultate benefice în cazul unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și sindromul metabolic. De fapt, usturoiul conține antioxidanți atât de puternici, încât o mare parte din cercetări au analizat efectele utilizării lui sub diferite forme.

Informații nutriționale pentru usturoi:

Un cățel de usturoi conține:

5 calorii
0 grame proteine
0 grame grăsime
1 gram carbohidrați

Usturoiul are și vitamine și minerale, dar cantitatea dintr-un cățel de usturoi este destul de mică.

De ce să mâncăm usturoi

Usturoiul are compuși fenolici (compuși vegetali) care au proprietăți antiinflamatorii. Studiile arată că și o cantitate mică de usturoi în dietă poate contribui la o sănătate mai bună. O revizuire recentă a unor studii spune că includerea usturoiului în dietă poate reduce nivelul de colesterol și riscul de apariție a aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, diabetului, hiperlipidemiei, atacului de cord și AVC-ului. Autorii atribuie aceste descoperiri proprietăților antioxidante ale usturoiului, care protejează inima de stres și daune.

Usturoiul a fost studiat și pentru rolul său în tratarea cancerului. Dozele și durata de timp de ingerare a usturoiului variază, dar multe studii arată o legătură între consumul de usturoi și tratamentul cancerului. De exemplu, un studiu controlat randomizat a concluzionat că suplimentarea, pe termen lung, cu usturoi, în rândul pacienților cu cancer gastric, a fost asociată cu rate mai scăzute ale mortalității.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Consumul regulat de usturoi poate face minuni pentru sănătatea inimii. Studiile au arătat că ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale și la reducerea colesterolului LDL rău, în timp ce crește colesterolul HDL bun. Aceste efecte sunt atribuite compușilor cu sulf din usturoi, care promovează o mai bună circulație a sângelui și reduc riscul bolilor cardiovasculare.

Ne stimulează sistemul imunitar

Usturoiul este renumit pentru proprietățile de stimulare a sistemului imunitar. Are o concentrație bogată de alicină, un compus sulfuric responsabil pentru aroma înțepătoare și beneficiile aduse sănătății. Alicina îmbunătățește activitatea celulelor albe din sânge, care sunt vitale în apărarea organismului împotriva infecțiilor și agenților patogeni nocivi. Consumând usturoi dimineața, oferiți sistemului imunitar un impuls natural, ajutându-l să prevină bolile.

Ajută la detoxifiere

Usturoiul acționează și ca un detoxifiant natural, favorizând eliminarea toxinelor din organism. Alicina din usturoi îmbunătățește funcția ficatului, permițându-i să elimine în mod eficient substanțele nocive din sânge. Detoxifierea regulată poate atenua povara asupra organelor, reduce inflamația și poate contribui la o piele mai curată și la creșterea nivelului de energie.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Persoanele care se confruntă cu niveluri fluctuante de zahăr în sânge pot beneficia de includerea usturoiului în rutina de dimineață. Studiile sugerează că poate crește sensibilitatea la insulină și poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, ajutând persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2. Cu toate acestea, este esențial să consultați un medic înainte de a face modificări semnificative în obiceiurile alimentare.