Usturoiul este și una dintre cele mai vechi culturi din lume. Dovezile istorice sugerează că a fost folosit și în medicină, și ca sursă de hrană, de mai bine de 7.000 de ani. În antichitate, era una dintre cele mai apreciate plante. Astăzi, planta este folosită frecvent pentru a condimenta tone de mâncăruri precum paste, supe și pâine. Studiile au arătat, de asemenea, că suplimentele de usturoi pot ajuta la reducerea colesterolului și a hipertensiunii.
Usturoiul poate fi folosit pe post de medicament
Se spune că Hipocrate, considerat fondatorul medicinei moderne, ar fi prescris usturoi pentru mai multe boli: probleme pulmonare, răni și excrescențe abdominale. Deși medicina modernă pune accentul pe medicamente produse de marile companii farmaceutice, există suficiente motive pentru a utiliza usturoiul pe post de medicament. Iată cinci dintre ele, pe care le reamintește Studyfinds.
1. Sprijină detoxifierea
Usturoiul acționează ca un detoxifiant natural, favorizând eliminarea toxinelor din organism. Alicina din usturoi îmbunătățește funcția ficatului, permițându-i să elimine eficient substanțele nocive din sânge. Detoxifierea regulată poate atenua povara asupra organelor, reducând inflamația, și contribuind la o piele mai curată și la creșterea nivelului de energie.
2. Ne ajută să avem un sistem imunitar mai puternic
Usturoiul este renumit pentru proprietățile de stimulare a sistemului imunitar. Are o concentrație bogată de alicină, un compus sulfuric responsabil pentru aroma înțepătoare și pentru beneficiile aduse sănătății. Alicina îmbunătățește activitatea celulelor albe din sânge, vitale în apărarea organismului împotriva infecțiilor și agenților patogeni nocivi. Consumând dimineața usturoi oferiți sistemului imunitar un impuls natural, ajutându-l să prevină bolile.
3. Îmbunătățește sănătatea inimii
Consumul regulat de usturoi poate face minuni pentru sănătatea inimii. Studiile au arătat că ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale și la reducerea colesterolului LDL rău, în timp ce crește colesterolul HDL bun. Aceste efecte sunt atribuite compușilor cu sulf din usturoi, care promovează o mai bună circulație a sângelui și reduc riscul bolilor cardiovasculare.
4. Îmbunătățește funcția digestivă
Includerea usturoiului crud în rutina de dimineață poate fi benefică pentru sistemul digestiv. Stimulează producția de sucuri gastrice, care ajută la descompunerea și asimilarea alimentelor. În plus, are proprietăți prebiotice care încurajează creșterea bacteriilor intestinale benefice, susținând un microbiom intestinal sănătos. Un sistem digestiv care funcționează ceas duce la o mai bună absorbție a nutrienților, contribuind la prevenirea problemelor gastrointestinale.
5. Gestionează nivelul zahărului din sânge
Persoanele care se confruntă cu niveluri fluctuante de zahăr în sânge pot beneficia de încorporarea usturoiului în alimentație. Studiile sugerează că poate crește sensibilitatea la insulină și poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, ajutând persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2.
6. Poate proteja împotriva toxiinfecțiilor alimentare
E. coli este una dintre cele mai frecvente bacterii care cauzează toxiinfecții alimentare. Se găsește în laptele crud, carnea tocată crudă sau insuficient gătită, brânzeturi și legume contaminate. S-a demonstrat că usturoiul inhibă E. coli datorită proprietăților sale antibacteriene puternice. Alte studii au găsit rezultate similare cu Salmonella, o bacterie întâlnită frecvent în carnea de pui, carnea de vită, ouă și fructe și legume.