Usturoiul a fost folosit timp de secole ca plantă medicinală și a demonstrat efecte antibacteriene, antivirale și antifungice. S-au făcut numeroase studii, pe oameni, cu privire la efectele usturoiului în cazul celor care suferă de răceală sau de gripă și toate au descoperit că usturoiul nu doar scade simptomele, ci și accelerează procesul de recuperare.
În plus, se știe că persoanele care consumă usturoi se îmbolnăvesc mai rar. Alte studii au descoperit că usturoiul poate îmbunătăți funcția imunitară și poate scădea severitatea răcelilor și a gripei.
Usturoiul, un adevărat medicament
Usturoiul este considerat un adevărat medicament în medicina populară, fiind nelipsit din orice bucătărie. Allium sativum (usturoiul) este o plantă comestibilă, bogată în minerale, vitamine și compuși medicinali, toate acestea conferindu-i un puternic efect antibiotic, fungicid și anticancerigen. Are peste 200 de substanțe active precum potasiu, fosfor, cantitate mare de vitamina B și C, calciu și proteine. Pentru uz medicinal, dar și alimentar, de la usturoi se folosește bulbul, precum și frunzele tinere.
Iată cinci motive pentru a consuma, în mod regulat, usturoi:
1. Întărește sistemul imunitar
Usturoiul este renumit pentru proprietățile de stimulare a sistemului imunitar. Are o concentrație bogată de alicină, un compus sulfuric responsabil pentru aroma înțepătoare și pentru beneficiile aduse sănătății. Alicina îmbunătățește activitatea celulelor albe din sânge, care sunt vitale în apărarea organismului împotriva infecțiilor și agenților patogeni nocivi. Consumând usturoi, dimineața, oferiți sistemului imunitar un impuls natural, ajutându-l să prevină bolile.
2. Îmbunătățește sănătatea inimii
Consumul regulat de usturoi poate face minuni pentru sănătatea inimii. Studiile au arătat că ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale și la reducerea colesterolului LDL rău, în timp ce crește colesterolul HDL bun. Aceste efecte sunt atribuite compușilor cu sulf din usturoi, care promovează o mai bună circulație a sângelui și reduc riscul bolilor cardiovasculare.
3. Îmbunătățește funcția digestivă
Includerea usturoiului crud în rutina de dimineață poate fi benefică pentru sistemul digestiv. Stimulează producția de sucuri gastrice, care ajută la descompunerea și asimilarea alimentelor. În plus, are proprietăți prebiotice care încurajează creșterea bacteriilor intestinale benefice, susținând un microbiom intestinal sănătos. Un sistem digestiv care funcționează bine duce la o mai bună absorbție a nutrienților și poate ajuta la prevenirea problemelor gastrointestinale.
4. Sprijină detoxifierea
Usturoiul acționează și ca un detoxifiant natural, favorizând eliminarea toxinelor din organism. Alicina din usturoi îmbunătățește funcția ficatului, permițându-i să elimine în mod eficient substanțele nocive din sânge. Detoxifierea regulată poate atenua povara asupra organelor, reduce inflamația și poate contribui la o piele mai curată și la creșterea nivelului de energie.
5. Gestionează nivelul zahărului din sânge
Persoanele care se confruntă cu niveluri fluctuante de zahăr în sânge pot beneficia de încorporarea usturoiului în rutina de dimineață. Studiile sugerează că poate crește sensibilitatea la insulină și poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, ajutând persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2. Cu toate acestea, este esențial să consultați un medic înainte de a face modificări semnificative în obiceiurile alimentare.