Susținută de cercetări ample, Organizația Mondială a Sănătății clasifică carnea procesată, inclusiv slănina din comerț, drept agenți cancerigeni din Grupa 1. Asta înseamnă că există riscuri potențiale de cancer în cazul consumului excesiv.

Iată ce se întâmplă în organism dacă mâncăm zilnic slănină, timp de o săptămână.

Nutriționistul Lisa Richards susține că o dietă compusă din grăsimi nesănătoase, cu un număr uriaș de calorii, duce, automat, la creșterea în greutate și la apariția unor boli de inimă.

Iată informațiile nutriționale pentru o felie de șuncă

  • Grăsime totală: 1,5 grame
  • Colesterol: 20 miligrame
  • Sodiu: 340 miligrame
  • Zaharuri totale: 1 gram
  • Proteine: 6 grame

Proteine: Atât carnea de porc, cât și slănina oferă proteine ​​substanțiale. O porție de 100 de grame de slănină de porc oferă 20 de grame.

Calorii: slănina are 268 de calorii per porție.

Sodiu: Fără a alege o varietate cu conținut redus de sodiu, puteți depăși cu ușurință aportul zilnic recomandat de sare din doar câteva felii. Asociația Americană a Inimii sugerează mai puțin de 1.500 de miligrame pe zi.  O felie de slănină are peste 1.900 de miligrame. Nivelul ridicat de sodiu nu crește doar riscul bolilor de inimă, ci și șansele de apariție a pietrelor la rinichi.

Vitamine: Carnea de porc are mai mult seleniu, un mineral cunoscut pentru activarea proteinelor care pot preveni cancerul. Nivelurile de zinc sunt comparabile, jucând un rol în reglarea activității genelor.

slanina afumata
Românii iubesc slănina afumată! / SURSA FOTO: Dreamstime

Bucățile de slănină sunt procesate și conțin mult sodiu și conservanți

Bucățile de bacon pot adăuga o explozie de aromă irezistibilă unei omlete. Cu toate acestea, conținutul lor ridicat de grăsimi și sare poate reprezenta o provocare pentru persoanele care se străduiesc să slăbească.

Combinarea bucăților de slănină cu ouă poate duce la un preparat bogat în calorii și mai puțin prietenos cu încercarea de a slăbi.

”Deși sunt delicioase și crocante, bucățile de șuncă sunt procesate și conțin mult sodiu și conservanți. Pot contribui la creșterea în greutate, mai ales atunci când sunt adăugate des în omletă”, spune medicul Alden Ali.

Caloriile adăugate și grăsimile saturate pot face mai dificilă atingerea obiectivelor de pierdere în greutate.

Conținutul de grăsime din bacon

Slănina este foarte bogată în grăsimi. Chiar dacă o parte din aceste grăsimi, cunoscute sub denumirea de grăsimi monosaturate, sunt bune pentru organism (sunt aceleași grăsimi sănătoase care se găsesc în pește), altele pot avea un impact grav asupra sănătății, mai ales asupra celor care au kilograme în plus.

„Din păcate, 50% din grăsimea din slănină provine din grăsimi saturate (40%) și polinesaturate (10%)”, explică medicul Patricia Varacallo.

Bolile de inimă, risc major pentru sănătate

Pe lângă creșterea în greutate, există un alt risc major pentru sănătate: bolile de inimă.

„Colesterolul nu mai este atât de important pentru sănătatea inimii cum se credea cândva, dar o cantitate semnificativă de grăsimi saturate poate duce la boli de inimă”, spune ea.

Medicul susține că limitarea consumului de carne procesată, pe cât mai mult posibil, este cea mai bună cale de a lupta cu kilogramele în plus și pentru un metabolism sănătos.

O meta-analiză a studiilor prospective cu privire la consumul de carne procesată au arătat că, în timp ce carnea obișnuită nu a avut niciun efect, cea procesată a fost asociată în mod semnificativ cu bolile cardiovasculare şi cu diabetul.