Nu sunt o sursă excelentă de vitamina C și, prin urmare, nu luptă împotriva răcelii așa cum o fac portocalele. În schimb, merele conțin diverse substanțe bioactive – substanțe chimice naturale care apar în cantități mici în alimente și care au efecte biologice în organism.

Conform The Conversation,  aceste substanțe chimice nu sunt clasificate ca nutrienți, ca vitaminele. Pentru că merele conțin multe substanțe bioactive care promovează sănătatea, fructul este considerat un aliment „funcțional”.

Ce sunt alimentele funcționale

Alimentele funcționale nu sunt la fel ca super-alimentele. „Superfood” este un cuvânt la modă pe care marketing-ul îl folosește adesea pentru a promova alimente precum varza kale, spanacul și afinele. Etichetarea lor ca „super alimente” atrage publicul și crește vânzările. Dar, în general, super-alimentul implică, de fapt, un aliment care are o valoare nutritivă superioară, bogat în nutrienți benefici pentru sănătate.

De exemplu, somonul și tonul sunt considerate super-alimente, deoarece grăsimile omega-3 pe care le conțin au fost legate de sănătatea inimii. Reclamele la super-alimente susțin că acestea vor îmbunătăți un anumit aspect al sănătății.

Problema este că majoritatea acestor afirmații nu se bazează pe cercetări științifice, așa cum sunt criteriile pentru alimente funcționale.

Pe lângă nutrienții de care organismul are nevoie pentru creștere și dezvoltare, alimentele funcționale conțin o varietate de substanțe bioactive, fiecare cu o funcție unică în organism. Substanțele bioactive pot fi găsite în diverse alimente sau adăugate în timpul procesării.

Carotenoizii, cele mai bune exemple de substanțe bioactive

Lista componentelor bioactive din alimente crește zilnic pe măsură ce cercetările se extind. Deși componentele în sine nu sunt noi, cercetarea bazată pe dovezi care confirmă beneficiile lor pentru sănătate este relativ nouă. Carotenoizii sunt cele mai bune exemple de substanțe bioactive.

Sunt un grup de 850 de pigmenți diferiți care dau culoare fructelor și legumelor galbene, portocalii și roșii.

Carotenoizii funcționează în primul rând ca antioxidanți, ceea ce înseamnă că promovează sănătatea, ajutând la prevenirea deteriorării celulelor. Diferiți carotenoizi individuali pot funcționa diferit.

Beta-carotenul este cel mai cunoscut carotenoid datorită cantităților mari care se găsesc în morcovi. Beta-carotenul se transformă în vitamina A după ce îl consumăm. Vitamina A este necesară pentru vedere.

Luteina și zeaxantina, carotenoizii galbeni din porumb și ardei

Luteina și zeaxantina sunt carotenoizii galbeni care se găsesc în porumb și ardei. Ajută la sprijinirea vederii, în special în rândul adulților în vârstă.

Cercetările sugerează că acești carotenoizi din alimente și celelalte categorii de substanțe bioactive pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer și la îmbunătățirea sănătății inimii.

Important de reținut: fructele și legumele bogate în carotenoizi sunt asociate cu riscuri reduse de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer, dar carotenoizii din suplimente oferă mai puține beneficii.

Componentele bioactive din mere

Fibrele dietetice naturale ale unui măr sunt una dintre componentele bioactive care duc la clasificarea sa ca aliment funcțional. Pectina din fibre se găsește în principal în pulpa mărului. Pectina funcționează reducând cantitatea de zahăr și de grăsime care este absorbită în organism.

Acest lucru ajută la reducerea riscului de diabet și boli de inimă. Cojile de mere sunt, de asemenea, pline de fibre care acționează ca un laxativ. În plus, merele conțin cantități mari de substanțe chimice naturale, cunoscute sub numele de polifenoli, care au roluri majore în promovarea sănătății și reducerea bolilor cronice.

Peste 8.000 de polifenoli au fost identificați în diferite alimente vegetale. Merele întregi sunt surse mai bune de polifenoli decât sucul de mere.

Antocianinele sunt o subclasă a polifenolilor care conferă cojii mărului mare parte din culoarea roșie. Dietele bogate în antocianine ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și sunt studiate în tratarea bolii Alzheimer. Un alt polifenol primar din mere este phloridzin. Cercetătorii au studiat rolul lui în controlul glicemiei.

Merele țin medicul departe?

Dacă merele sunt alimente funcționale care promovează sănătatea, chiar pot să țină doctorul departe? Cercetătorii au încercat să descopere acest lucru.

O echipă din SUA a analizat tiparele consumului de mere și numărul de vizite la medic la peste 8.000 de adulți. Dintre aceștia, aproximativ 9% au mâncat un măr pe zi.

Ajustați pentru factorii demografici și legați de sănătate, cercetătorii au descoperit că cei care consumau zilnic mere au folosit puțin mai puține medicamente pe bază de prescripție medicală decât cei care nu mâncau mere. Dar numărul vizitelor la medic a fost aproximativ același între cele două grupuri.