De asemenea, medicii le recomandă tot mai mult ca probiotice veritabile. Acesta este unul dintre motivele în plus pentru a iubi murăturile, conform medicului gastroenterolog Will Bulsiewicz.
El amintește că anumite tipuri de murături au un potențial impresionant de stimulare a microbiomului, dar asta depinde de modul în care sunt făcute, potrivit WellandGood.
Medicul spune care sunt cele mai bune tipuri de murături pentru sănătatea intestinală și ce trebuie să căutați pe etichetă atunci când le cumpărați de la supermarket, inclusiv implicațiile pe care le au asupra sănătății intestinale și digestiei.
Așa cum se știe, există două tipuri principale de murături: cele făcute cu oțet și cele murate în saramură (apă cu sare). Potrivit gastroenterologului, murăturile în oțet nu oferă atât de multe beneficii pentru intestin, așa cum o fac cele fermentate în saramură.
Murăturile în saramură au cele mai multe culturi active vii și stimulează intestinul
Murăturile „adevărate” ( adică fără oțet) sunt un produs al bacteriilor naturale, care produc acizi și un gust asemănător oțetului, prin fermentație. Sunt murăturile care au cele mai multe culturi active vii, stimulând intestinul. Murăturile fermentate natural conțin microorganisme numite probiotice.
Probioticele sunt bacterii și drojdii vii, microscopice, pe care le puteți găsi și în iaurt. Un studiu din 2021 a constatat că persoanele care au urmat o dietă bogată în alimente fermentate aveau un microbiom intestinal mai divers și un sistem imunitar mai sănătos.
De ce au mai multe beneficii pentru sănătatea intestinului decât cele în oțet
Oțetul, în sine, are și el numeroase beneficii pentru sănătate. „Nu am nimic împotriva murăturilor pe bază de oțet. Și ele sunt sănătoase și sunt un produs al fermentației. Conțin polifenoli, care sunt compuși antioxidanti pe bază de plante, care au un efect anti-inflamator și sunt benefice pentru microbii intestinali”, spune el.
Chiar dacă murăturile pe bază de oțet sunt bune pentru intestin, cele fermentate în samură ar putea fi și mai bune. Iată de ce. „Lacto-fermentarea este o abordare ușor diferită a producției de murături.
În loc să puneți oțet peste castraveți, așezați-i într-un borcan cu apă și sare și condimente. Pe suprafața castravetelui vor apărea în mod natural microbi vii, precum Lactobacillus plantarum sau Leuconostoc mesenteroides. Când puneți castraveții la saramură, permiteți acestor microbi să se înmulțească și să crească”, spune dr. Bulsiewicz.
Efecte benefice pentru sindromul metabolic, colesterol, obezitate, diabet
Practic, acești microbi creează în mod natural oțet cu vitamine și exopolizaharide (macromolecule extracelulare cu potențiale proprietăți antibiotice) pe măsură ce se dezvoltă.
„În plus, microbi precum Lactobacillus plantarum sunt probiotice. Asta înseamnă că obțineți beneficii pentru sănătate asociate cu acestea, cum ar fi Lactobacillus plantarum, care a dovedit efecte benefice pentru sindromul metabolic, colesterolul crescut, obezitate, diabet de tip 2, boli inflamatorii intestinale și sănătatea creierului”, spune dr. Bulsiewicz.