Ce se întâmplă dacă mâncăm o banană pe zi? Face minuni în organism

banana

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă dacă mâncăm o banană pe zi? O dietă sănătoasă trebuie să conțină, pe lângă o serie de alimente bune, și banane, considerate pe bună dreptate un fruct-minune. Pe de altă parte, se șite că un colesterol ridicat este o problemă comună de sănătate pentru sute de milioane de oameni, crescând riscul de boli cardiovasculare.

Ce se întâmplă dacă mâncăm o banană pe zi? Face minuni în organism

O banană pe zi. Pentru a gestiona colesterolul, în special colesterolul rău (LDL) este esențial să faceți anumite ajustări dietetice. Iar bananele sunt considerate un aliment perfect pentru reducerea colesterolului LDL.

Bananele sunt mai mult decât o gustare dulce. O singură banană de mărime medie furnizează peste 3 grame de fibre, 422 miligrame de potasiu și o varietate de vitamine esențiale, pentru doar 105 de calorii. Conținutul de fibre din banane joacă un rol crucial în reducerea nivelului colesterolului.

Colesterolul și bananele, legătura confirmată de studii

Cercetările susțin potențialul bananelor de scădere a colesterolului.

Un studiu din 2023 care a implicat șoferi de ricșă din India a arătat o scădere semnificativă a nivelului colesterolului lor, după ce au consumat banane de mai multe ori pe zi timp, de două săptămâni, potrivit OneGreenPlanet.

Un alt studiu din 2019 a evidențiat beneficiile făinii de banane în reducerea colesterolului, la șobolani, sugerând că bananele ar putea fi un instrument eficient în gestionarea nivelului colesterolului.

SURSA FOTO: Dreamstme

Bananele au și alte beneficii

Bananele pot oferi beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate și controlul tensiunii arteriale.

Studiile au arătat că bananele ajută la reducerea IMC și a greutății corporale și chiar la scăderea tensiunii arteriale, în special la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, este important să consumați banane cu moderație, în special dacă monitorizați aportul de carbohidrați și zahăr.

Dacă bananele coapte sunt bogate în zahăr, cele verzi, necoapte, conțin amidon rezistent. Acesta încetinește absorbția zahărului din alimente și ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Un studiu efectuat pe oameni cu risc ereditar ridicat de a dezvolta diferite tipuri de cancer a arătat un efect preventiv major al amidonului rezistent, care se găsește în alimente precum ovăz și banane verzi.

Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care, spre deosebire de majoritatea carbohidraților, nu este digerat în intestinul subțire. În schimb, fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale sănătoase.

Colesterolul mare favorizează apariția depozitelor de grăsime în vasele de sânge

Un colesterol ridicat favorizează apariția depozitelor de grăsime în vasele de sânge. În cele din urmă, aceste depozite se măresc, ceea ce face dificilă curgerea sângelui prin artere.

Uneori, aceste depozite se pot rupe brusc și pot forma un cheag, care provoacă atac de cord sau accident vascular cerebral.

De fapt, acest nutrient este atât de important încât organismul produce cea mai mare parte din el (80 la sută) intern. Prin urmare, doar aproximativ 20% din colesterolul din corp provine din alimente.

SURSA FOTO: Dreamstime

HDL versus LDL

Pentru a asigura un transport mai ușor în întregul corp, colesterolul circulă în pachete mai mici de molecule de grăsime, acoperite cu proteine, numite lipoproteine. Deși există mai multe tipuri diferite de lipoproteine, sunt două tipuri despre care auziți frecvent: lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) și lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL).

„HDL este cunoscut sub denumirea de colesterol „bun”, iar LDL este colesterolul „rău”, spune Megan Hilbert, medic nutriționist.

Colesterolul HDL este benefic prin faptul că acționează ca o echipă de curățare a organismului, eliminând o parte din colesterolul din sânge și din pereții arterelor, aducându-l în ficat pentru a fi eliminat din organism.

LDL este colesterolul rău, pe care HDL încearcă să-l elimine. LDL este de vină pentru ateroscleroză sau acumularea în artere care contribuie la bolile de inimă.