Fie că le folosim în brioșe și prăjituri, fie că le preparăm sub formă de omletă, ouăle sunt un aliment versatil care se potrivește perfect cu rutina de dimineață.
Dar, în ultima vreme, studii care se bat cap în cap au arătat ba efectele benefice ale ouălor asupra sănătății ba, din contră, problemele pe care le pot provoca organismului dacă sunt consumate în exces. Se spune că ouăle sunt prea bogate în colesterol și nu sunt prea sănătoase pentru inimă. Un ou mare conține aproximativ 186 de mg de colesterol (pentru referință, aportul zilnic recomandat de colesterol este de 300 de miligrame pentru adulți), potrivit Cleveland Clinic.
Cât de sănătoase sunt ouăle și câte ar trebui să mâncăm?
Un ou oferă 6 grame de proteine și sunt pline de vitamina A, vitamina E, vitamina B12, vitamina B9 (folat) și luteină. Fiecare dintre aceste vitamine joacă un rol important în organism.
Vitamina A sprijină sănătatea ochilor, vederea, metabolismul și dezvoltarea celulelor. Vitamina B12 joacă un rol în menținerea sănătoasă a celulelor nervoase și a celulelor sanguine. Vitamina E acționează ca un antioxidant pentru a proteja celulele de deteriorarea oxidativă.
Folatul (sau vitamina B9) ajută corpul să producă noi celule roșii în sânge și la creșterea și dezvoltarea fătului în cazul femeilor gravide. Luteina este un tip de pigment organic, cunoscut sub numele de carotenoid, care reduce degenerescența maculară asociată cu vârsta.
Albușurile și gălbenușurile au proprietăți diferite
Albușurile și gălbenușurile au proprietăți diferite. Albușurile conțin aproximativ 60% din cantitatea totală de proteine dintr-un ou, în timp ce gălbenușul conține mai multe grăsimi saturate și colesterol. Studiile care examinează acizii grași din gălbenușul de ou au arătat că gălbenușurile au proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante, ajută la îmbunătățirea memoriei și oferă protecție cardiovasculară. Alte studii sugerează că ouăle pot avea un impact pozitiv asupra masei musculare, dar sunt necesare studii mai ample.
Este bine să mâncați ouă în fiecare zi?
Datorită numeroaselor sale beneficii, este bine să măncați zilnic un ou întreg, inclusiv gălbenuș, dacă nu aveți boli cardiovasculare și aveți un nivel sănătos de colesterol. Sau puteți amesteca două albușuri cu fiecare gălbenuș de ou mâncat pentru a obține mai multe proteine.
Dacă aveți boli cardiovasculare sau colesterol ridicat, ar trebui să limitați consumul de ouă la doar trei până la patru ouă întregi pe săptămână. Motivul pentru care este bine să încercați să evitați să mâncați mai mult de un gălbenuș de ou în fiecare zi este că acesta conține grăsimi saturate și poate crește nivelul de colesterol LDL (colesterolul rău) din sânge.
Pe de altă parte, persoanele care consumă puțină carne pot consuma mai multe ouă pentru a-și asigura necesarul de proteine. Cei care au kilograme în plus ar trebui să evite gălbenușurile, având în vedere concentrația mare de grăsimi pe care le conțin.
Beneficiile depășesc dezavantajele
Un studiu publicat de specialiștii de la Clinical Nutrition & Metabolic Care descurajează recomandările dietetice prin care se restricționează consumul de ouă. Beneficiile includerii ouălor într-o dietă obișnuită depășesc dezavantajele, iar a elimina complet ouăle din cauza colesterolului este un mod limitativ de gândire, susține studiul.
De ce este considerat oul „aliment-minune”
Specialiștii sfătuiesc să se consume ouă mai ales în sezonul virozelor, întrucât întăresc sistemul imunitar. În plus, ouăle conțin cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Totodată, gălbenușurile de ou conțin cantități mari de luteină și de zeaxantină. De exemplu, un singur ou fiert mare conține: vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR), folat: 5% din DZR. vitamina B5: 7% din DZR, vitamina B12: 9% din DZR, vitamina B2: 15% din DZR, fosfor: 9% din DZR și seleniu: 22% din DZR.