Ce se întâmplă în organismul nostru dacă mâncăm supă în fiecare zi

supa

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă în organismul nostru dacă mâncăm supă în fiecare zi. Ușor de preparat, hrănitoare, dar și un adevărat medicament natural dacă suntem răciți sau gripa ne dă târcoale, supa este preparatul care aduce numeroase beneficii organismului. Printre nutrienţii care nu lipsesc din bolul cu supă figurează colagenul, gelatina, acidul hialuronic, glicina, calciul, fosforul, magneziul şi potasiul.

Supa de pui este considerată un leac natural împotriva răcelilor. A fost numită şi ”penicilina evreiească”, fiind folosită de generaţii la rând pentru a trata afecțiuni diferite, în mod special răceala. De asemenea, există diete bazate pe supă de pui, prin care se pierd ușor kilograme, fără ca organismul să fie supus la efort maxim, potrivit The Healthy.

Din punct de vedere nutrițional, supa include, datorită legumelor utilizate, multe vitamine hidrosolubile (solubile în apa) cum sunt vitaminele B, C si K, precum si fibre vegetale și o serie de minerale, contribuind la reglarea tranzitului intestinal. În plus, supele care au la bază praz, ceapă și țelină sunt bogate în special în potasiu, care realizează legături chimice cu sodiul (sarea) din organism și ajută la eliminarea lichidului în exces.

Bucățile fragede de pui care plutesc în zeama aurie și limpede pot fi un aliment-medicament, mai ales în sezonul rece.

Profilul nutrițional al supelor

Supa este o bombă nutrițională atunci când este făcută din ingrediente sănătoase.

Supele de casă vă ajută să personalizați anumite lucruri si să gestionați cantitatea de sodiu, un conservant obișnuit în supele conservate care poate duce la diverse probleme de sănătate când este consumat în exces. Asociația Americană a Inimii spune că este recomandat să limitați aportul de sodiu la 2.300 de miligrame sau mai puțin pe zi.  Dacă sunteți în căutarea unei arome fără prea mult sodiu, asezonați supa cu ierburi, mirodenii, suc de lămâie și alte ingrediente.

Supele de oase, foarte bogate în proteine, oferă beneficii duble, reducând foamea și întărind sistemul imunitar, mai ales în timpul iernii.

Vă veți simți mai sătul

Dacă mâncați supă zilnic, mai ales pe bază de linte, legume și proteine ​​slabe, precum fasolea sau pui, vă veți simți mai sătul. Un castron de supă mâncat înainte de felul principal poate ajuta la reglarea apetitului. Compoziția caldă și lichidă a supei umple stomacul, semnalând creierului că v-ați săturat, ducând la o scădere a aportului caloric.

Acest lucru poate fi deosebit de util pentru cei care vor să slăbească, deoarece începerea unei mese cu supă va face să mâncați porții mai mici în timpul mesei, susținând eforturile de gestionare a greutății.

Ajută la hidratare

Supele sunt considerate eroi ai hidratării, baza lor lichidă, cu peste 90% apă, fiind ideală în zilele de iarnă. Această hidratare este indispensabilă, deoarece alimentează funcțiile vitale ale corpului, cum ar fi menținerea unei bune circulații, facilitarea digestiei și reglarea temperaturii corpului.

Un castron de supă delicioasă nu numai că hrănește, ci asigură și menținerea optimă a nivelului de hidratare, jucând un rol important în funcționarea generală și menținerea sănătății corpului.

Supa este un elixir de nutrienți

Când ingredientele fierb în oala cu supă, eliberează nutrienți, crescând biodisponibilitatea lor. Asta înseamnă că organismul poate absorbi mai ușor aceste vitamine și minerale, adunând toate beneficiile ingredientelor.

Supa devine un elixir bogat în nutrienți, fiecare lingură oferind o bogăție de compuși care promovează sănătatea, sporind valoarea nutritivă a mesei.