Ce se întâmplă dacă mâncăm zilnic banane? Ce efect au asupra organismului

banane

SURSA FOTO: Dreamstime

Urmărirea constantă a tensiunii arteriale și menținerea ei la niveluri sănătoase reprezintă o parte esențială a sănătății generale pe termen lung. De aceea, o dietă bine echilibrată este crucială oferindu-ne nutrienții și vitaminele necesare.

Printre numeroșii nutrienți necesari pentru sănătate, potasiul este recunoscut datorită capacității sale de a ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Banana este fructul care ne poate aduce un aport substanțial de potasiu, potrivit unui site de specialitate.

Bananele sunt unul dintre cele mai consumate alimente din lume, dar și unul dintre cele mai sănătoase. Banana conține doar 90-100 de calorii la 100 de grame de fruct. Pe lângă calorii, o porție de 100 g de banană mai conține: 1 gram de proteine, 25 de grame de carbohidrați, 3 grame de fibre și mai puțin de un gram de grăsime. Este un fruct extrem de valoros din punct de vedere nutrițional, un amestec de energie, minerale și vitamine, potrivit pentru toate tipurile de diete. Bananele sunt și o sursă majoră de zaharuri și diverse minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, fier și beta-caroten.

Potasiul din banane ajută la scăderea tensiunii arteriale

Potasiul ajută la îmbunătățirea sănătății vasculare generale a corpului. Ușurează tensiunea din pereții vaselor de sânge și asta, la rândul său, poate avea alte beneficii asupra sănătății inimii. Un studiu din 2019 a demonstrat că cei care au consumat 4069 mg de potasiu pe zi au avut un risc cu 49% mai mic de deces cauzat de boli cardiace ischemice.

„Deoarece o banană medie conține aproximativ 422 de mg de potasiu, ar trebui să mâncăm mai mult de 10 banane pe zi pentru a obține cantitatea zilnică recomandată de potasiu, ceea ce, evident, nu este o alegere înțeleaptă, având în vedere caloriile suplimentare pe care le aduce”, spune medicul cardiolog Raghavendra Makam.

Bananele pot combate astmul

Într-un studiu realizat de Imperial College din Londra s-a descoperit că în cazul copiilor care au mâncat o banană pe zi au avut un risc cu 34% mai mic de a dezvolta astm.

Reduce riscul de apariție a cancerului

Alte studii au arătat că un consum constant de banane și portocale în primii doi ani de viață poate reduce riscul de a dezvolta leucemie la copii. Fiind o sursa buna de vitamina C bananele pot ajuta la împiedicarea formării de radicali liberi care cauzează cancer.

Restabilirea funcțiilor normale ale colonului

Bananele ajută și la restabilirea funcțiilor normale ale colonului, mai ales în caz de diaree. Înainte ca banana să fie complet coaptă, aceasta are proprietăți astringente, așa că o poți folosi în caz de diaree, colită și hemoroizi.