În plus, persoanele care consumă usturoi se îmbolnăvesc mai rar. Iată că acum s-a descoperit că usturoiul are și alte efecte nebănuite.
Studiul care a analizat legătura dintre zeci de legume și celulele canceroase
Un studiu de referință publicat în Food Chemistry a analizat legătura dintre 34 de legume și opt tipuri de celule canceroase umane: cancer de sân, tumori cerebrale, cancer de rinichi, cancer pulmonar, tumori cerebrale, cancer pancreatic, cancer de prostată și cancer de stomac.
În cazul cancerului de sân, unele legume (vinetele, morcovul, roșiile, andivele și feniculul) au părut inutile, fără a suprima creșterea celulelor cancerului de sân, potrivit NutritionFacts.
Usturoiul și ceapa, legumele care au distrus complet celulele canceroase
În schimb șase legume (ardei gras, castraveți, radicchio – cicoarea roșie, jalapeño, cartofi și sfecla roșie) au redus aproape la jumătate creșterea cancerului, iar cinci au distrus complet celulele canceroase.
Este vorba de conopidă, varza de Bruxelles, ceapa verde, prazul și usturoiul. Cele mai multe legume care previn cancerul aparțin uneia dintre cele două familii de superalimente: legumele crucifere și familia allium, care include usturoiul, prazul și ceapa.
Dintre zecile de legume existente, usturoiul a ajuns să fie considerat cel mai eficient împotriva cancerului de sân, de creier, plămâni, pancreas, prostată și stomac, și al doilea, după praz, împotriva cancerului de rinichi.
Sunt selective: distrug celulele canceroase, dar lasă celulele normale în pace
Comparând efectele usturoiului și ale altor legume asupra creșterii celulelor canceroase și a celulelor normale, cercetătorii au descoperit că aceeași doză de usturoi care a blocat aproape 80% din proliferarea celulelor canceroase părea să nu aibă niciun efect asupra celulelor normale.
Rezultate similare au fost depistate pentru celelalte legume allium și crucifere. Cu alte cuvinte, legumele sunt selective: ele distrug celulele canceroase, dar lasă celulele normale în pace.
Usturoiul scade tensiunea arterială, reglează colesterolul, stimulează imunitatea
Usturoiul și alte legume din familia Allium par să aibă proprietăți speciale, dincolo de a fi chimiopreventive.
De exemplu, s-a constatat că usturoiul scade tensiunea arterială, reglează colesterolul, stimulează imunitatea și îmbunătățește funcția arterelor. În plus, dovezile sugerează, fără doar și poate, că usturoiul poate preveni apariția unei răceli comune.