Ce se întâmplă dacă Rusia atacă România? Ben Hodges: Asta e important în România

Romania, harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Fostul șef al Forțelor Terestre Americane din Europa, Ben Hodges, a spus cât trebuie să reziste România în cazul în care Rusia ne atacă. În cât timp vin trupele NATO din SUA și Europa?

Cât trebuie să reziste România dacă atacă rușii?

Generalul american Ben Hodges, fost șef al Forțelor Terestre Americane din Europa, a declarat că, în cazul unui atac din partea Rusiei, România trebuie să fie pregătită să reziste timp de două săptămâni până la sosirea trupelor NATO din SUA și Europa. Acesta a subliniat importanța întăririi apărării și îmbunătățirea infrastructurii, care în prezent este slabă.

Întrebat cât de puternică trebuie să fie România, ca țară NATO, și cât timp ar trebui să reziste în cazul unui atac rusesc, generalul Hodges a amintit de Articolul 3 al Tratatului de la Washington, care impune fiecărei națiuni să fie pregătită să se apere și să sprijine apărarea altor membri NATO.

Ben Hodges a explicat că Articolul 3 nu este bine cunoscut, dar subliniază responsabilitatea națiunilor de a fi pregătite pentru apărare. El a menționat că România este pe drumul cel bun, având lideri care înțeleg amenințarea rusă și necesitatea pregătirii forțelor armate și a populației.

„Articolul 3 spune fiecărei națiuni că are răspunderea de a fi pregătită pentru a se apăra și pentru a-i ajuta pe alții să se apere. Articolul 3 nu este așa de bine cunoscut, dar pentru aceasta se alocă acei 2%, care, apropo, cred că va crește la 3%. Cred că asta se va discuta la Summitul NATO, de la Washington, din iulie”, a spus Hodges.

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Ben Hodges spune că apărarea nu ține doar de forța militară

Generalul a subliniat că o mare parte a apărării nu este militară, ci ține de societate. Este esențial ca societatea să fie rezilientă și să nu poată fi manipulată ușor prin dezinformare. Oamenii trebuie să aibă încredere în guvern, armată și mass-media.

Ben Hodges a explicat că apărarea NATO se bazează pe creșterea rapidă a prezenței grupurilor de luptă și a forțelor țării gazdă pentru a opri primele atacuri. Națiunile trebuie să fie pregătite să reziste aproximativ două săptămâni pe cont propriu, folosind forțele existente în țară și trupele aliate deja prezente.

Generalul a evidențiat că o parte semnificativă a capacității de apărare a unei națiuni depinde de infrastructura de transport. România trebuie să îmbunătățească drumurile și rețelele de transport pentru a permite mișcarea rapidă a trupelor. El a comparat importanța infrastructurii de transport din România cu sistemul inter-statal din SUA, creat pentru a facilita mobilitatea militară.

„A avea drumuri bune, nu este important doar pentru ca oamenii să ajungă bine la muncă sau ca să meargă la mare, în vacanță, sau la munte, în Transilvania. Drumurile sunt și pentru a putea să mutăm trupe mai repede.

Motivul pentru care noi avem un sistem inter-statal în SUA a fost că Eisenhower, atunci când era președinte, și-a amintit de autostrăzile din Germania din al Doilea Război Mondial și și-a amintit de un exercițiu din anii 1930, în care el a trebuit să conducă un convoi militar de pe Coasta de Est a SUA, până pe Coasta de Vest și i-au trebuit luni întregi.

El a înțeles că o parte importantă din capacitatea de apărare a SUA ține de existența unei bune rețele de transport. Aș spune că asta e și mai important în România”, a spus Ben Hodges la Antena 3 CNN.