Politoligul bulgar Iskren Ivanov a explicat ce se va întâmpla cu România și Bulgaria în scenariul în care războiul din Ucraina va fi câștigat de către Rusia. Ce soartă va avea țara noastră?
Iskren Ivanov anunță că România și Bulgaria ar putea deveni zone tampon între Rusia și NATO
Conform analizei politologului bulgar Iskren Ivanov, în lumina noilor strategii de apărare ale Rusiei, în ipoteza unei victorii a Rusiei în conflictul din Ucraina, ar putea să apară o solicitare din partea Rusiei pentru retragerea NATO la granițele sale anterioare anului 2004.
Politologul vorbește și despre o posibilă transformare a României și Bulgariei în zone tampon. Subliniind experiența recentă a Ucrainei, el a accentuat că țările tampon au o soartă bine-cunoscută.
Într-un interviu acordat pentru Nova News, Iskren Ivanov a expus că pe baza noilor doctrine de apărare ale Rusiei, scopul final al conflictului armat din Ucraina este reprezentat de retragerea NATO la frontierele sale de dinaintea anului 2004.
Drept urmare, dacă Rusia va ieși învingătoare în Ucraina, există o probabilitate semnificativă ca ea să solicite transformarea Bulgariei și României, care s-au alăturat NATO în 2004, în zone tampon.
Acest lucru ar echivala cu statutul pe care îl avea Ucraina înainte de a fi invadată de către ruși.
Ivanov a subliniat și că Marea Britanie și Statele Unite sunt garanți că se va evita această situație. Acestea sunt cele două țări care oferă cea mai mare contribuție la apărarea NATO.
Politologul consideră că vizita lui David Cameron, ministrul britanic de Externe, în Bulgaria, a fost deosebit de semnificativă și a dorit să sublinieze următoarele:
„Scopul este de a consolida influența britanică în Europa. Este logic să direcționăm mai multe resurse pentru a ține Rusia pe bătrânul continent. Europa de Est este un element foarte important.
În NATO securitatea noastră este destul de bine garantată, nu așa cum ar fi într-un nou format european de securitate colectivă. Țările europene nu au resursele strategice ale Statelor Unite și ale Marii Britanii”, a precizat Iskren Ivanov.
România a aderat la NATO pe 9 martie 2004
Menționăm că România și Bulgaria s-au alăturat Alianței Nord-Atlantice la data de 29 martie 2004, ca urmare a unei decizii pozitive adoptate în acest sens la summitul NATO de la Praga, din noiembrie 2002.
Pe lângă România și Bulgaria, alte cinci țări au aderat atunci Alianței Nord-Atlantice:
1. Slovenia,
2. Slovacia,
3. Estonia,
4. Letonia,
5. Lituania.
NATO este o alianță politică și militară interguvernamentală întemeiată în 1949. Scopul său principal este de a asigura securitatea și apărarea colectivă a statelor membre. Principiul fundamental al NATO este solidaritatea între membrii săi, conform căruia un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor, iar ceilalți membri sunt obligați să vină în ajutorul său.
NATO își desfășoară activitatea prin cooperare politică, consultări și acțiuni militare comune.