Când vine vorba de motivele pentru care aleg cafeaua, majoritatea (83%) susține că o bea pentru că adoră gustul și aroma acestei băuturi. 67% cred că le oferă energia necesară, 43% spun că le crește productivitatea, în timp ce 29% consideră că le oferă beneficii pentru sănătate.
Bună sau rea pentru inimă?
Deși sondajul a arătat că un număr destul de mare de oameni cred că băutura de dimineață îi ajută să fie în formă și să se simtă sănătoși, s-ar putea ca apreciata cafea să nu fie atât de bună pentru inimă, mai ales dacă aveți anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi afecțiuni cardiace sau hipertensiune arterială.
Dacă încetați să beți cafea sau vreți să reduceți cantitatea, acest lucru ar putea ajuta mai ales sistemul cardiovascular, potrivit Healthdigest.
Cafeaua afectează inima?
Atunci când bei cafea, cofeina intră în sânge, prin stomac și intestinul subțire. Odată ce ajunge în corp, începe să stimuleze sistemul nervos. Receptorii din celulele inimii sunt, de asemenea, stimulați, determinând inima să bată mai repede. De asemenea, fluxul sanguin se accelerează. Aceste efecte durează aproximativ șase ore.
Oamenii sănătoși tolerează bine aceste efecte, dar pentru alții, în special pentru cei cu probleme cardiace sau hipertensiune arterială, cofeina poate fi o problemă.
Poate duce la palpitații sau bătăi suplimentare ale inimii. De asemenea, poate provoca fibrilație atrială și bătăi rapide ale inimii. Potrivit Clinicii Mayo, cei care beau cofeină tind să aibă o tensiune medie mai mare.
Dacă tensiunea arterială este prea mare, poate forța inima să lucreze mai mult, ducând la insuficiență cardiacă. Hipertensiunea arterială poate contribui la boala coronariană, întrucât determină deteriorarea și îngustarea arterelor care alimentează inima.
Ce se întâmplă dacă renunți să mai bei cafea
Dacă sunteți sănătos, ați putea dori să reduceți consumul de cafea dacă observați că vă face mai nervos sau că aveți palpitații din când în când. MercyHealth observă că, atâta timp cât nu depășiți cantitatea sugerată, cafeaua poate avea anumite beneficii pentru sănătate datorită fitochimicelor pe care le conține și care reduc inflamația.
Dar, pe de altă parte, consumul a mai mult de patru căni de cafea pe zi crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Astfel, va crește și riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Experții sfătuiesc că, dacă intenționați să renunțați să mai beți cafea, cel mai bine ar fi să reduceți, treptat, cantitatea pe care o beți de obicei, pentru a evita simptomele de sevraj precum ceața creierului și durerile de cap.
Ei sugerează să înlocuiți o parte din cafea cu varianta decofeinizată și să încercați să beți ceaiuri din plante, fără cofeină. Odată ce v-ați înțărcat de cafea, simptomele legate de cofeină, cum ar fi creșterea ritmului cardiac și creșterea tensiunii arteriale, ar trebui atenuate.
Asociată cu scăderea riscului apariției unor boli
Studii recente dezvăluie modurile bune sau mai puțin bune în care cofeina influențează starea mentală.
Unul dintre acestea a urmărit obiceiurile de a bea cafea la peste jumătate de milion de oameni din Europa, timp de 16 ani, și a constatat că cei care au consumat mai multă cafea au avut rate de mortalitate semnificativ mai mici decât cei care nu au făcut-o.
Alte cercetări au asociat cafeaua cu scăderea riscului apariției unor boli precum cancerul de prostată, maladiile Parkinson și Alzheimer și bolile de inimă. Oamenii de știință nu au reușit, totuși, să identifice acele mecanisme prin care compușii din cafea, în special cofeina, pot aduce aceste beneficii pentru sănătate.