Ce se întâmplă, de fapt, cu banii de pensii! Este anunțul pe care nimeni din România nu voia să-l audă

pensionari

Sursă: Dreamstime

Specialiștii atrag atenția viitorilor pensionari că vor avea parte de un adevărat șoc financiar în următorii ani. Problemele cu care se confruntă sistemul public de pensii vor afecta veniturile pe care acești pensionari le vor primi. Despre ce este vorba mai exact?

Previziuni sumbre pentru viitorii pensionari

Datele privind sistemul de pensii publice din România sunt sumbre. Specialiștii estimează că cei care se vor pensiona în următorii 10 ani vor primi pensii reprezentând doar 30% din valoarea salariului din perioada activă, ceea ce va genera un șoc financiar greu de suportat, având în vedere creșterea costurilor de trai.

Bugetul Național de Pensii se confruntă cu probleme de sustenabilitate, deoarece numărul cotizanților, adică al angajaților activi, este în scădere, în timp ce numărul celor care se pensionează este în creștere. Veniturile medii ale familiilor românești sunt relativ scăzute, iar cheltuielile necesare vieții de zi cu zi reprezintă o mare parte din aceste venituri, lăsând puțin spațiu pentru achiziționarea altor bunuri sau pentru vacanțe.

Astfel, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), veniturile medii ale unei familii sunt de aproximativ 6.200 de lei, iar cheltuielile, doar cu cele necesare vieții de zi cu zi sunt de 4.600 de lei. Mai rămân astfel doar 1.800 de lei pentru bunuri sau pentru vacanțe.

De asemenea, menționăm că aceasta media veniturilor, existând mulți cetățeni care au la dispoziție lunar sume mult mai mici, transmite Antena 3 CNN.

Raportul pensionari – salariați este de 8 la 10

Potrivit INS, în trimestrul I 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4.983.000 de persoane, în scădere cu 9.000 de persoane faţă de trimestrul IV 2022. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.599.000 persoane, în scădere cu 5.000 de persoane faţă de trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 41.000 persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 18.000 persoane.

Potrivit INS, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,3% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,9%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2,2%.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui.