Au murit din cauza tratamentului pe care l-au primit în azilele groazei. Aceasta a fost una dintre concluziile desprinse în urma declarațiilor făcute de rudele celor și-au dus apropiații în aceste instituții. Bătrânii erau umiliți și iar cei apropiați pacienților au început să rupă tăcerea și să dea detalii greu de imaginat. Căminele erau descrise ca fiind „anticamerele morții”, „pușculițe” sau „lagăre de exterminare”.
Mai multe persoane au povestit, sub protecția anonimatului, cum au ajuns să le moară persoanele dragi la o clinică din cartierul Dămăroaia sau la un azil, ambele din Sectorul 1 al Capitalei.
„Eu le consider anticamerele morții. Din ce îmi spunea tatăl meu, îi furau din mâncarea pe care o duceam. Îl sedau, de fapt, toți erau sedați. În final l-au bătut, nu știu de ce. S-a infectat cu Clostridium. Apoi l-am mutat la un cămin la Dorobanți, foarte elegant pe dinafară. Aici îi încuiau noaptea și aici i-a venit sfârșitul. A căzut într-o zi și n-a fost nimeni”, a relatat fiica unui bătrân.
În loc de kinetoterapie a rămas cu genunchii anchilozați la 90 de grade
„Ei spuneau că oferă servicii de kinetoterapie, dar mama nu prea mai mergea. La un moment dat a putut să stea în scaun, dar a rămas cu genunchii anchilozați la 90 de grade. Chiar și în sicriu nu s-au mai putut îndrepta picioarele, dovadă că nu s-au făcut exercițiile”, a spus și fiica unui bătrân.
„Acolo a slăbit 30 de kg în 7-8 luni, e foarte mult. Am semnalat-o din timp. Cele mai grave puncte sunt cele care au dus la deces. A făcut șoc septic. Mi-au spus la spital că avea 30.000 leucocite și că sunt șanse minime de supraviețuire. Punctul de intrare în spital a fost escara. Escara este o condiție destul de comună la bătrâni, la cei care stau în pat. Sunt niște răni care se formează de la imobilizare, se necrozează țesuturile și ajunge rana la os”, a mărturisit și băiatul unei bătrâne.
Șefa clinicii din Dămăroaia spune că bătrânii erau îngrijiți
În schimb, cei aflați în funcții de conducere la aceste cămine de bătrâni se apară și au susținut că nu au făcut nimic greșit. Șefa clinicii din Dămăroaia a susținut că „oamenii nu doar că sunt îngrijiți, sunt foarte îngrijiți”.
„Nu am avut de la nimeni reclamație, din aparținători, au trecut în contract. Eu nu am făcut nimic rău și cu știința mea nu e nicio nemulțumire”, a comentat acesta.
Erau înfometați și au ajuns să fie legume
Concluzia se poate desprinde, însă, singură, pe baza unei mărturii a unei femei care îngrijea un bătrân de la clinică.
„Moartea e ca la ea acasă… Bătrânii mă strigau „mama” când mergeam să îi duc mâncare bunicului. Erau înfometați. Iar oameni, care au avut funcții la viața lor, și au fost internați la clinică au ajuns să fie legume”, a spus ea, conform digi 24.