Partidele de opoziție din Polonia au reușit să răstoarne calculele și au luat fața partidului de guvernământ PiS și a aliaților acestuia la alegerile parlamentare.
Opoziția din Polonia poate forma o coaliție de guvernare
PiS („Lege și Justiție”) a obținut cele mai multe voturi în Polonia, dar un sondaj Ipsos îl creditează cu 36,8% din voturi. Astfel, partidul conservator nu va obține cel de-al treilea mandat de guvernare. Asta pentru că partenerii săi de la coaliția extremistă „Confederația” au obținut doar 6,4%, mult sub așteptări.
Alianța condusă de fostul premier Donald Tusk, „Coaliția Civică” (KO), va putea forma o coaliție de guvernare. Alianța ca fi împreună cu coaliția centru-dreapta „A Treia Cale” (cotată cu 13,5% în sondaj) și formațiunea social-democrată „Noua Stângă” (8,6%). KO a obținut 31% din voturi, potrivit sondajului citat.
Într-o analiză, ziarul polonez de centru-dreapta Rzeczpospolita explică rezultatele. Potrivit estimărilor de duminică, aproape 73% din polonezii cu drept de vot s-au prezentat la urne. Este cel mai mare număr de la căderea comunismului și revenirea la democrație.
Ziarul notează că PiS și aliații săi a pierdut folosind împotriva lui Donald Tusk o „formă de ură care nu a mai fost văzută până acum în politica poloneză”. Aceasta a provocat un „val puternic de emoții polarizate”, care a a crescut prezența la urne.
Tusk dă asigurări că va continua reformele
După cum s-a dovedit, a fost o greșeală a PiS, mobilizarea record întărind KO și a Treia Cale și deschizându-le calea către putere.
„Cine va fi fața acestui eșec? Premierul Mateusz Morawiecki. A luat asupra sa cea mai mare parte a retoricii dezastruoase”, notează ziarul polonez.
Rzeczpospolita notează că PiS, partidul condus de facto de către vicepremierul Jarosław Kaczyński, nu a avut vreo ofertă ieșită din comun pentru alegători. Și că electoratul s-a obișnuit promisiunile de măriri de pensii, ajutoare sociale și pentru creșterea copiilor.
În plus, Donald Tusk a dat asigurări în mod repetat că guvernul său nu va opri transferurile sociale.
„A eșuat amenințarea că opoziția va lua banii oamenilor. Trebuiau folosite temeri mai puternice”, scrie Rzeczpospolita, amintind că PiS și Confederația au folosit în acest sens germanii și refugiații, „sperietoarele” tradiționale ale dreptei poloneze.
În primul rând, „Confederația” a început campania prea devreme și și-a consumat rapid fondurile și „efectul de prospețime”, potrivit Rzeczpospolita.
O a doua explicație ține însă de faptul că sondajele care arătau un procent mare pentru coaliție „au speriat concurența”. Și au făcut PiS să adopte o linie mai dură în ceea ce privește euroscepticismul și retorica împotriva Kievului în ceea ce privește problema cerealelor ucrainene, printre altele.