Anunțul a fost făcut de mai multe surse europene, pentru France Presse, informează agerpres.

„Avem un acord privind mandatul la nivel de ambasadori, care l-au adoptat prin consens. E o veste bună”, a spus una dintre surse, potrivit căreia acest acord „ar urma să permită condiţii de concurenţă echitabile pe termen lung” între Regatul Unit şi UE, unul din cele mai spinoase aspecte ale negocierilor.

„Mandatul a fost clarificat în toate punctele unde era necesar”, a afirmat o altă sursă.

După acest pas important din partea ambasadorilor europeni, mandatul urmează să fie adoptat oficial marţi, în cadrul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles.

 

Încep primele negocieri

Acest pas important va deschide calea primelor negocieri – la începutul lui martie – între UE şi Marea Britanie, la puţin peste o lună de la retragerea acesteia din blocul comunitar, la 31 ianuarie.

Londra şi Bruxelles au doar câteva luni la dispoziție pentru a se înţelege în legătură cu viitoarea lor relaţie, în perioada de tranziţie britanicii urmând să aplice în continuare regulile europene.

De asemenea, europenii rămân deschişi unui parteneriat larg, care să cuprindă un acord comercial, fără cote sau drepturi vamale, dar – la presiunea Franţei – au înăsprit tonul în ce priveşte cele solicitate în contrapartidă, cerând, de teama unei concurenţe neloiale, ca Londra să respecte în continuare anumite reguli ale UE, în special în materie de ajutoare de stat, mediu, dreptul muncii şi fiscalitate.

Pe de altă parte, britanicii par să se mulţumească să încheie cu Bruxelles un acord comercial de bază, similar celor negociate de UE cu Canada şi Japonia, dar care să le menţină capacitatea de a-şi reglementa economia aşa cum doresc.