Lavinia Stan și-a dedicat 30 de ani creșterii celor mici, având șase copii cu vârste cuprinse între 12 și 30 de ani. Aceasta este și coach de mame și le oferă acestora sfaturi și tehnici pentru a le ajuta în gestionarea provocărilor vieții de părinte. În urma experienței adunate, dar și a lecțiilor învățate din viața sa, Lavinia a pus toate informațiile într-o carte. Este vorba de volumul „Organizatorii de vieți”, care prezintă principiile esențiale pentru creșterea cu succes a copiilor.
Timp petrecut cu copilul
Un capitol din cartea scrisă de Lavinia Stan are ca subiect conexiunea dintre părinte și copil. Cel mai important aspect în acest sens este timpul petrecut împreună. Experta a prezentat faptul că, de cele mai multe ori, copilul oferă părinților rezolvare la orice problemă. Cei mici ajung să spună lucrurile de care au nevoie. Iar părintele trebuie să-i asculte și să fie lângă copii și să le ofere susținere fizică și emoțională.
„Ce se întâmplă când stăm împreună? Se creează o legătură între mamă și copil. Prin timpul pe care îl petrecem împreună, nu mai suntem în două realități paralele. Ne intersectăm, apare un cordon de energie între mine și tine”, a spus Lavinia.
Specialistul a venit cu sfaturi pentru părinți. Aceasta le-a recomandat celor care doresc să formeze o legătură cu cei mici să țină de un obicei foarte simplu.
„Sunt mulți părinți care petrec seara timp cu copilul. Eu îi învăț pe părinți să se întindă în pat lângă copilul lor. Se creează multă emoție. Stai lângă el, îl mângâi. Iar atunci, copilul se relaxează, scapă de stresul și nervii acumulați de-a lungul zilei. Noi suntem oglinda lor. Copiii se stresează foarte mult și noi trebuie să stăm la nivelul lor. Pentru părinții care au mai mulți copii, se pot chiar întinde toți pe covor. Dacă ne întindem, scăpăm de scuturi și ne uităm unii în ochii celuilalt”, spune experta.
Greutățile rolului de mamă
Lavinia Stan a explicat că este greu să nu fii copleșită de rolul de mamă.
„Mamele sunt copleșite pentru că creierul lor este supus unui bombardament de informații și trebuie să țină în echilibru enorm de multe topici fără să le vadă ca griji. Mamele cu care am interacționat eu citesc, se informează, tocmai pentru a-și dezvolta capacitatea de a ține totul sub control. Mamele care reușesc să aibă mai mare rezervorul de bucurie în ele, pur și simplu psiho-emoționalul lor este dezvoltat pe bucurie.
Am descoperit în experiența mea de lucru cu mamele că sunt femei care au vocație de mame. S-au născut cu această dorință, s-au născut să fie mame. Sunt femeile acelea care poate în copilărie s-au jucat cu bebelușii și i-au îngrijit. Pe alte femei, rolul de mamă le-a surprins sau poate că nu este exact ce s-au așteptat”, a spus aceasta.
Schimbările pe care mamele le simt după ce nasc un copil au fost studiate și de specialiști în neuroștiință.
„ Au fost descoperiri importante și recente din neuroștiință. Noi știam până acum că o mamă, când aduce un copil pe lume, se transformă hormonal. În realitate, se transformă creierul ei. Pur și simplu apar transformări. Cercetătorii au denumit acest fenomen ca fiind o ceață. Privirea lor este în ceață, au o lentoare în gândire, lucruri prin care am trecut și eu”, a spus invitata din cadrul podcastului.
Iubirea copilului față de părinți
Odată ajunși la maturitate, mulți adulți spun că părinții nu le-au oferit destulă atenție sau iubire. De asemenea, există situațiile în care copiii spun că frații sau surorile lor au primit mai multă afecțiune. Potrivit expertei, tendința unei mame este de a-și proteja băiatul. De asemenea, mamele care au fete ajung să fie mai dure cu acestea pentru a le pregăti pentru viață.
„Mamele de foarte multe ori proiectează în fetițele lor propria personalitate. Mamele cer mult de la ele, la fel și cu fetele lor. Cumva intră pe palierul acesta de egalitate. Dacă eu pot și tu poți, pentru că eu sunt femeie, tu ești femeie, și o să faci față în lume, cum am făcut și eu”, a spus expertul.
Lavinia Stan a explicat că fiecare om are limbaje diferite prin care își exprimă iubirea. De asemenea, perspectivele părinților și ale copiilor sunt diferite, iar câteodată nu reușesc să se armonizeze. Dar, aceasta a explicat că discrepanțele de concepție pot fi corectate. În plus, copiii simt iubirea părinților, indiferent de cât de mici sunt gesturile care exprimă acest lucru.
„Copilul este programat genetic să-și iubească părinții dacă detectează în comportamentul părintelui o fărâmă de drojdie de iubire. Atunci din asta va putea face un cozonac”, a spus aceasta.