În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.

Cine se ocupă de aceste situații?

Instituția din România care are rolul principal într-un astfel de caz este Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Aceasta este anunțată printr-un sistem de senzori și Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne și autoritățile județene sunt alertate la rândul lor.

Ulterior, în cel mai scurt timp, populația este atenționată în cadrul unei conferințe de presă a CNCAN.

„În planul actual avem scenarii care includ centralele Kozloduy, Paks, Cernavodă, Rivne, Melinski sau South Ucrain, scenarii care în trecut nu erau incluse în planul nostru național”, a declarat președintele CNCAN, Cantemir Ciurea-Ercău, potrivit stirileprotv.ro.

Orice incident este analizat și există o clasificare pe șapte nivele. Cel mai mic fiind acela care poate fi gestionat local și care nu afectează populația sau mediul.

„Dacă ajungem la o clasificare pe scara INES 7, aceasta e o condiție de evacuare. Sigur că sistemul RO-Alert face parte din sistemul de avertizare a populației”, explică șeful departamentului de gestionarea urgențelor nucleare al CNCAN, Petre Min.

Ce se întâmplă cu pastilele de iod?

De asemenea, în ceea ce privește pastilele cu iod, acestea sunt administrate doar în cazul unei concentrații mari, periculoase, de radiații în aer.

„Pentru un eveniment în afara României, evacuarea și administrarea pastilelor cu iod e puțin probabilă și nu recomandăm asemenea măsuri. Există totuși situația în care la Kozloduy ar avea loc un eveniment, aceasta fiind o centrală de graniță, să existe necesitatea ca în zona imediat apropiată acestei centrale să se recomande evacuarea, eventual adăpostirea populației”, a explicat Cantemir Ciurea-Ercău.

În ceea ce privește un posibil atac nuclear în Ucraina, specialiștii CNCAN spun că un astfel de incident nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru populație.

„Din ce știu, și aici e mai mult o supoziție, utilizarea armelor nucleare nu produce efecte radiologice pe distanțe lungi ci doar locale. Dacă s-ar folosi pe teritoriul Ucrainei, efectele radiologice ar fi pe teritoriul Ucrainei”, spune Petre Min.