Nutrientul pe care trebuie să-l luați mereu! Este esențial dacă aveți dureri de cap

Știați însă că magneziul poate fi luat și când avem dureri de cap? Datorită rolului pe care acesta îl are în contracția și relaxarea mușchilor, magneziul poate fi eficient în calmarea durerilor de cap și a migrenelor, știut fiind faptul că aceste afecțiuni se pot agrava dacă nu avem suficient magneziu în organism, scrie Livescience.

Magneziul are un rol fundamental în funcționarea celulelor

Magneziul are un rol fundamental în funcționarea celulelor, fiind implicat în transferul, stocarea și utilizarea energiei. Unul dintre rolurile pe care le are acest mineral este menținerea permeabilității normale a membranei celulare, metabolismului proteinelor și al carbohidraților.

De asemenea, ionii de magneziu blochează stimularea inutilă a celulelor nervoase. Un nivel crescut de stres, prin reacțiile chimice pe care le provoacă, va suprastimula celulele nervoase, dăunând creierului. O concentrație scazută de magneziu are ca efect un nivel ridicat de anxietate și stres, iar asta poate duce la dureri de cap.

Deficiența de magneziu poate fi responsabilă pentru durerile de cap

Un studiu publicat în 2020 în revista Nutrients arată că deficiența de magneziu poate fi responsabilă pentru durerile de cap și migrene, care reprezintă 90% din cazurile de cefalee. Cercetarea spune că suplimentele cu magneziu pot fi o alternativă la analgezice, mai ales la persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă.

„Magneziul joacă un rol important în contracția musculară”, susține Roxana Ehsani, medic nutriționist. „Durerile de cap par să fie asociate cu tensiunea scalpului, mai mult decât alte tipuri de dureri de cap. Tensiunea musculară și crampele musculare sunt mai frecvente atunci când magneziul este deficitar, iar suplimentele de magneziu pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap și la reducerea tensiunii musculare”, menționează aceasta.

O opțiune sigură pentru tratarea migrenelor și a altor tipuri de dureri de cap

O altă analiză din revista ”Magnesium in the Central Nervous System” a constatat că deficiența de magneziu poate promova probleme care duc la dezvoltarea migrenelor. Analiza susține că magneziul este o opțiune sigură pentru tratarea migrenelor și a altor tipuri de dureri de cap.

Magneziu din legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, leguminoase, nuci, ciocolată neagră

De aceea, spun experții, este bine să vă asigurați că primiți suficient magneziu din alimentație.

Puteți încerca să adăugați mai multe alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, leguminoasele, nucile, alunele, semințele de dovleac și ciocolata neagră.

Suplimentele de magneziu sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, dar, luate în doze mari, pot provoca, în anumite cazuri, diaree. O doză mare de magneziu nu va provoca probleme persoanelor sănătoase, deoarece orice exces va fi procesat de rinichi și eliminat prin urină.

Aproximativ 60% din magneziul aflat în organism se regăsește în oase, restul fiind aflat în țesuturile organismului și numai aproximativ 1% se regăsește în sânge. Doza zilnică recomandată pentru bărbați este de 400 mg, în timp ce doza recomandată pentru femei este de 310 mg pe zi. Aceste doze cresc până la 420 mg și 320 mg după vârsta de 30 de ani.