Ce se întâmplă în corp când mâncați alimente picante? Beneficii importante pentru sănătate

Alimente picante

Mirodeniile, în special cele picante, adaugă savoare și un gust special alimentelor, dar au și câteva beneficii importante pentru sănătate.

Cercetări recente au demonstrat că folosirea mirodeniilor la mesele zilnice poate aduce numeroase beneficii organismului. Astfel, ardeii iuți pot reduce șansele de a dezvolta anumite boli și pot ajuta la prevenirea obezității. Studiile au arătat ca persoanele care mănâncă alimente condimentate consumă mai puține produse, iar asta duce la scăderea numărului de calorii.

Potrivit Jerusalem Post, ”picant” nu este un gust, ci o senzație de arsură pe receptorii durerii de pe limbă, nu de pe papilele gustative.

Capsaicina, susbstanța din ardeiul iute responsabilă pentru aceste senzații

Din acest motiv, expunerea altor zone ale corpului la substanțe alimentare considerate condimentate poate declanșa o senzație de căldură, durere sau arsură, asemănătoare cu cea din cavitatea bucală. Substanța chimică activă care conferă senzația de picant, capsaicina, este responsabilă pentru aceste senzații. Iată, potrivit JP, care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate ale consumului de alimente picante.

Ajută la creșterea longevității

Cel mai recent studiu despre beneficiile ardeiului iute a fost realizat în 2020. Prezentat la reuniunea Asociației Americane a Inimii, studiul a constatat că persoanele care mănâncă ardei iute au mai puține șanse să moară din cauza unor boli de inimă sau de cancer și că pot trăi mai mult.

Studiul a constatat că persoanele care au mâncat ardei iute au avut un risc cu 26% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă, cu 23% un risc mai mic de a face cancer și cu 25% mai puține șanse de a muri din orice cauză.

Pot preveni obezitatea

Consumul de capsaicină crește senzația de sațietate și scade numărul de calorii și grăsimi consumate. De asemenea, consumul de alimente cu capsaicină poate crește cantitatea de energie pe care o consumăm și oxidarea țesutului adipos.

Poate duce la scăderea apariției cancerului

Conform studiilor, ccapsaicina are efect pozitiv în cea ce privește anihilarea celulelor canceroase și a inhibării creșterii acestora. Deși cercetările pe acest subiect sunt insuficiente și nu există dovezi puternice privind rolul consumului de ardei iute în prevenirea cancerului, cercetătorii analizează potențialul medicamentelor care conțin capsaicină.

De mare ajutor când suntem răciți

Consumul de ardei iute poate oferi o oarecare ușurare a respirației când suntem răceliți sau când apar infecții ale tractului respirator, dar și la sinuzită și când avem astm bronșic, deoarece capsaicina ajunsă în gât determină curgerea fluidelor în tractul respirator.

Calmează durerile de stomac

Ardeiul iute poate fi exact ceea ce avem nevoie când ne confruntăm cu dureri de stomac. Cercetătorii spun că ardeii iuți, cât și marijuana, interacționează cu aceiași receptori din stomac pentru a calma intestinul iritabil. Anandamida face ca sistemul imunitar să calmeze intestinele, inclusiv esofagul, stomacul și pancreasul. Substanța chimică se leagă, de asemenea, de un alt receptor pentru a recruta celule imune care previne inflamația.