Ce se întâmplă în corp dacă iei medicamente expirate! S-a aflat fix acum

medicamente pastile

SURSA FOTO: Dreamstime

De multe ori ne-am trezit brusc cu o durere de cap sau de stomac și dăm fuga la trusa cu medicamente pentru un hap salvator. Doar că descoperim că pastila de care avem nevoie are termenul expirat. Este una din dilemele pe care le-am experimentat adesea: pastilele chiar expiră cu adevărat sau mai pot fi luate și după data înscrisă pe ambalaj? Iată mai jos câteva informaţii privind pastilele expirate.

Gina Bellottie, profesor de farmacologie la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia, spune că regula generală este ca oamenii să nu ia medicamente după ce au expirat.

Food and Drug Administration (FDA) cere companiilor de medicamente să pună o dată de expirare pentru toate medicamentele eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală.

Data care este marcată este rezultat al numeroase teste efectuate înainte ca medicamentele să ajungă pe piață: cercetătorii depozitează medicamentele în condițiile recomandate (temperatura camerei sau la frigider) și le verifică în timp pentru a vedea dacă puterea lor rămâne intactă sau dacă compușii chimici se descompun, potrivit Popular Science.

Companiile nu urmăresc medicamentul pe termen nelimitat

Dar companiile nu urmăresc medicamentul pe termen nelimitat, așa că dacă medicamentele mai funcționează până la sfârșitul perioadei de testare – care este de obicei între șase luni și doi ani – producătorii de medicamente desemnează o anumită zi sau lună.

Asta face ca data de expirare rezultată să fie pur și simplu ultimul punct în care compania are date.

Fără teste suplimentare, nu știm dacă un medicament va continua să funcționeze

„După această dată, compania de medicamente nu garantează nimic”, spune Bellottie. Și fără teste suplimentare, spune ea, este imposibil să știm dacă un medicament va continua să funcționeze așa cum s-a dorit.

Unele dovezi recente sugerează că cel puțin unele medicamente ar putea fi administrate și după data de expirare. În 2017, ProPublica a publicat o investigație privind datele de expirare a medicamentelor, menționând că atunci când acestea sunt testate, chiar și după câțiva ani, multe dintre ele își păstrează încă eficiența.

Ancheta a constatat că mai multe medicamente expirate sunt aruncate în fiecare an, deși testele arată că funcționează foarte bine.

Nu luați un medicament expirat fără a consulta mai întâi un farmacist

Dar până când medicamentele vor trece prin scheme de testare mai lungi, Bellottie recomandă: ”Nu luați un medicament expirat fără a consulta mai întâi un farmacist!”.

Modalitatea de păstrare influenţează foarte mult calitatea

Numeroși factori, cum ar fi condițiile de depozitare sau timpul de când recipientul a fost deschis, ar putea afecta siguranța și puterea unui medicament, spune Bellottie. Modalitatea de păstrare a unui medicament influenţează foarte mult calitatea acestuia, motiv pentru care alterat, poate provoca anumite probleme corpului.

Este posibil ca unele medicamente să fie în regulă și după câțiva ani dar e greu de spus care dintre acestea sunt bune, în absența unor teste suplimentare.