Murăturile sunt unele dintre cele mai sănătoase garnituri pentru fripturi și carne în general datorită aportului de probiotice, vitamina C, fibre solubile și insolubile. Consumate mai ales în perioada sezonului rece, murăturile naturale au multe beneficii, dar și câteva contraindicații. Totuși, un lucru este sigur, în combinație cu carnea, ele ajută digestia. De aceea sunt recomandate mai ales la mâncărurile grele ce ne așteaptă de sărbători.

Murăturile naturale, recomandate celor care nu au probleme de sănătate

Astfel, murăturile obținute prin fermentare sunt sănătoase, cel puțin pentru persoanele care nu au probleme de sănătate.  Acestea se pot consuma alături de tocănițe, ciorbe, fripturi și numeroase alte feluri gătite. Mai mult, se pot pune și în sandvișuri. Totuși, persoanele care au probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea, trebuie să nu consume murături.

Savuroasă şi apetisantă, carnea a fost în trecut considerată un privilegiu al persoanelor înstărite şi era consumată doar la ocazii speciale ori la mese festive. Astăzi, carnea de pui, porc sau vită este nelipsită din meniul zilnic și se găsește oriunde.

Alături de alte alimente, carnea este principala sursă de proteine, mai ales că ea conține toţi aminoacizii esenţiali, vitamine (B şi D), minerale (fier, zinc, seleniu, crom şi cupru), dar și grăsimi. Însă, pentru că este o mâncare mai grea pentru stomac, murăturile pot veni în ajutor.

Murăturile, ajutor de preț pentru digestie

Practic, bacteriile probiotice din murături și din zeama acestora favorizează digestia prin hrănirea microbiomului, atât de important pentru imunitatea noastră și starea de sănătate a creierului și a întregului organism.

De asemenea, legumele murate au un conținut bogat de vitamina C, A și K, precum și de minerale de preț precum fier, calciu și potasiu. Acestea ajută la consolidarea sistemului imunitar, previn și tratează anemia, întăresc oasele și asigură sănătatea aparatului vizual.

Murăturile au și o funcție hepatoprotectoare, scăzând toxicitatea de la nivelul ficatului. Bineînțeles, este vorba despre murăturile puse în casă, nu despre cele cumpărate de pe raftul magazinelor, despre care nu știi exact cum au fost preparate și care pot conține și aditivi nocivi.