Ceapa și usturoiul sunt două dintre cele mai utilizate legume în alimentație. Proprietățile nutritive ale cepei și usturoiului sunt arhicunoscute. Este știut faptul că dacă mâncăm usturoi și ceapă în perioada sezonului rece putem ține departe de gripa sau viroza.
De asemenea, s-a spus că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau unele afecţiuni ale inimii. Multe dintre vitaminele, mineralele și antioxidanții din aceste două legume coincid, ceea ce le face la fel de eficiente.
Variante care pot înlocui ceapa și usturoiul în diferite preparate
Internetul este plin de articole precum și de relatări privind miraculoasele efecte ale consumului de ceapă și usturoi. Există însă și cazuri în care unii oameni se plâng de anumite probleme, cum ar fi greață, balonare sau senzație de vomă după ce au consumat ceapă și usturoi.
Potrivit site-ului fruitsandveggies, cei care au astfel de probleme au la dispoziție câteva variante care pot înlocui ceapa și usturoiul în diferite preparate, fără a provoca anumite neplăceri.
Hașma, numită și șalotă sau ceapă franțuzească, este o plantă erbacee perenă din familia Alliaceae, comestibilă, înrudită cu ceapa.
Este cultivată ca plantă aromatică și ca legumă comestibilă și poate fi un înlocuitor al cepei. Un alt înlocuitor, foarte des folosit, este prazul.
Alternative la ceapă și usturoi în bucătărie
Bucătarii spun totuși că nicio legumă nu are același gust ca ceapa sau usturoiul și nu va da mâncării gustul special. Dacă preparatul pe care l-ați făcut este prea fad după ce ați exclus ceapa și usturoiul, există următoarele alternative, care pot aduce savoarea dorită:
Feniculul, care poate fi încorporat în orice preparat datorită texturii crocante şi a gustului uşor dulce, este consumat atât crud cât şi gătit.
Are un gust asemănător cu lemnul dulce, dar o textură asemănătoare cepei. Este folosit cu succes în multe bucătării.
Țelina este frecvent folosită în bucătăria mediteraneeană
Țelina, o legumă recunoscută pentru aroma sa puternică, este frecvent folosită în bucătăria mediteraneeană. Este utilizată pentru frunzele sale aromate, muguri, rădăcină și semințe.
De asemenea, ardeii verzi combinați cu țelina sunt o bază bună mai ales pentru preparatele din orez sau tocănițe. Tăiată cubulețe, rădăcina de țelină poate fi folosită în sosuri sau tocane.