În ultima vreme, diverși specialiști au pus pe seama laptelui apariția unor boli. Laptele de vacă pare să fi devenit „inamicul” numărul unu, motiv pentru care suntem îndemnați să trecem la lapte ”alternativ”, cum ar fi laptele de soia, de migdale sau de ovăz.
Această demonizare a laptelui de vacă ar putea să fie nejustificată, arată Womensworld. Și asta pentru că s-a aflat că laptele ar putea contribui la scaderea glicemiei.
Menținerea unui nivel normal al zahărului din sânge este extrem de importantă, în special pentru cei care se luptă cu diabetul și pre-diabetul. Și nu doar diabeticii au nevoie de un nivel scăzut al glicemiei. Un nivel ridicat al zahărului din sânge pentru perioade lungi de timp poate duce la apariția unor boli de inimă, a accidentului vascular cerebral, boli de rinichi și anumite probleme de vedere.
Cea mai bună modalitate de a menține nivelurile de zahăr din sânge în limite normale ar fi o dietă săracă în glucoză. Iar un produs de care trebuie să se țină neapărat cont este laptele de vacă.
Lapte ajută la scaderea glicemiei
Un studiu din 2019 a constatat că laptele a ajutat la gestionarea nivelului de zahăr din sânge și a îmbunătățit răspunsul la insulină, la persoanele cu diabet de tip 2.
Anterior, un alt studiu susținea că un consum de lapte cu cereale, la prima oră, a redus nivelul zahărului din sânge pe parcursul zilei. Aceste rezultate pozitive se datorează, probabil, nivelurilor de proteine găsite în lapte.
„Când vine vorba de menținerea nivelului de zahăr din sânge la un nivel stabil, o băutură care conține o combinație de carbohidrați și proteine este esențială”, declară medicul Amy Goodson. „Proteinele ajută la încetinirea digestiei, făcându-vă să aveți senzația de sațietate mai mult și să reduceți creșterile de zahăr din sânge”, adaugă ea.
Bogat în nutrienți care stimulează sănătatea și ajută la slăbit
În plus, laptele de lapte este bogat în nutrienți care stimulează sănătatea și conține vitamina D și calciu. De asemenea, acidul linoleic din lapte a fost studiat pentru capacitatea sa de a ajuta la pierderea în greutate prin promovarea descompunerii grăsimilor și inhibarea producției de grăsime.
În plus, multe studii au asociat dietele bogate în calciu cu un risc mai mic de obezitate.