Ce efecte are țuica fiartă asupra organismului? Cea mai bună modalitate pentru a prepara țuica fiartă
În perioada rece căutăm cu orice preț băuturi care să ne poată încălzi. Dacă în timpul verii atunci când ieșim cu prietenii berea este cea mai bună variantă, în perioada iernii țuica fiartă poate lua locul acesteia.
Dacă este consumată în cantități mici, respectiv 20-150 ml, țuica fiartă are efecte benefice asupra corpului, având proprietăți de vindecare și de prevenire a afecțiunilor. Așadar, țuica fiartă poate preveni gripa, chiar și pe cea porcină, și răceala specifică anotimpului rece. De asemenea, țuica fiartă ajută la oxigenarea sângelui datorită vaporilor calzi de alcool care duc la dilatarea vaselor capilare, în timp ce scade riscul de pneumonie.
Cu toate acestea, există câteva categorii de persoane pentru care țuica fiartă nu este recomandată, precum celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, a celor anemice, a celor care lucrează în frig și femeilor însărcinate.
Cum să faci țuică fiartă
Țuica fiartă nu este o băutură greu de făcut – ai nevoie de un ibric metalic și câteva ingrediente, precum: piper, zahăr, miere, cuișoare și scorțișoară. Trebuie să fim atenți la condimente și să nu adăugăm prea multe pentru că riscăm să stricăm țuica, lichidul devenind aproape imposibil de băut.
Ingredientele necesare pentru o țuică fiartă excelentă sunt:
– 500 ml ţuică;
– 5 linguriţe de miere;
– 10 boabe de piper;
– 10 cuişoare;
– puțină scorţişoară.
Trecând la faza de fierbere, aici avem două modalități pe care le putem urma:
1. Punem zahărul într-un ibric și îl topim până când obținem un zahăr-ars, apoi adăugăm cantitatea de țuică dorită și vom obține un lichid de culoare maronie care are un gust plăcut.
2. Amestecăm zahărul, piperul și țuica și punem vasul acoperit pe foc până dă în clocot. De asemenea, în loc de zahăr putem pune miere, adăugând, de asemenea, cuișoare și scorțișoară.
Pentru un gust aromat, turnăm alcoolul și îl fierbem la foc potrivit. Adăugăm treptat boabele de piper, scorțișoara și cuișoarele.
Ne putem da aseama că preparatul nostru s-a încălzit suficient când încep să iasă aburi. Abia atunci putem adăuga mierea. Începem să amestecăm treptat până ce mirosul devine din ce în ce mai plăcut. Această este rețeta de țuică fiartă a lui Radu Anton Roman, publică în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Țuica fiartă se toarnă în pahare mici și se bea dintr-o singură înghițitură. Este recomandat să mâncați ceva înainte de a consuma această băutură.