În fond, un ou furnizează toți nutrienții de bază necesari vieții și sănătății. Un ou mare conține aproximativ 6 grame de proteine, vitamina D și colină, conform Asociației Americane a Inimii.
De aceea, se mai numesc și „proteina perfectă”, scrie Health Digest.
Conform unei analize de specialitate din 2018, ouăle sunt o sursă minunată de nutrienți esențiali. care adesea lipsesc din dieta occidentală, inclusiv zinc și vitaminele A, D și E.
Adăugați la acestea tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, acidul folic, vitamina B12 și vitamina K și aveți pe masă toate vitaminele necesare organismului. În plus, pe lângă zinc, ouăle conțin calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu.
Proteina din ouă poate ajuta la pierderea în greutate
Proteina din ouă poate ajuta la pierderea în greutate, oferind o senzație de sațietate mai mare decât alte proteine. Studiile au arătat că oamenii tind să mănânce mai puțin, după ce au consumat ouă la micul dejun.
Gălbenușul de ou este și el o sursă bună de antioxidanți și pigmenți numiți carotenoizi (luteină și zeaxantină), asociați cu un risc scăzut de degenerescență maculară, cataractă, cancer și boli cardiovasculare.
Sănătate curată pentru inimă
Contrar a ceea ce ni se spunea până acum, s-a dovedit că un consum de ouă, bogate în colesterol, are un impact redus asupra nivelului de colesterol din sânge, susține un studiu publicat în British Medical Journal. Consumul moderat de ouă (unul-două pe zi) nu crește riscul bolilor cardiovasculare.
Mai mult, ouăle sunt legate de un risc mai scăzut al bolilor de inimă în populațiile asiatice. Nu numai că nu sunt dăunătoare inimii, ba chiar se pare că inima și sistemul vascular au de câștigat de pe urma consumului de ouă.
De exemplu, consumul a trei ouă, zilnic, timp de 12 săptămâni, de către adulții cu sindrom metabolic, a dus la o creștere a colesterolului HDL cardio-protector, particule LDL mai mari (mai puțin periculoase decât particulele mici) și la scăderea rezistenței la insulină, semnul distinctiv al sindromului metabolic.
Creierul e mai bine protejat
Fosfolipidele, care asigură comunicarea normală a celulelor creierului, constau din colină. Acesta este un nutrient esențial necesar pentru diferitele procese fiziologice, de la menținerea unei structuri celulare adecvate, la susținerea funcției sistemului nervos.
Mâncând două ouă pe zi, corpul primește suficient din acest nutrient. Deficitul de colină duce la scăderea memoriei. De asemenea, femeile aflate la postmenopauză au nevoie de colină, deoarece nivelul scăzut de estrogen poate duce la dezvoltarea leziunilor hepatice și musculare.
Ajută la prevenirea anemiei
Oboseala cronică, slăbiciunea sau senzația de frig pot fi semne ale anemiei. Ouăle sunt o sursă bună și ieftină atât de fier, cât și de vitamina B12, conform unui studiu din revista Nutrients.
În plus, datorită conținutului lor ridicat de proteine și vitamine, ouăle generează un flux constant și susținut de energie, în special pentru persoanele care fac antrenament de anduranță.
Ouăle pot îmbunătăți vederea
Cercetările au arătat că ouăle sunt bogate în luteină. Această substanță este responsabilă pentru o vedere clară. Deficiența de luteină favorizează modificări distructive ale țesuturilor oculare, iar vederea se deteriorează ireversibil.
S-a demonstrat că luteina și zeaxantina, care se găsesc în ouă, încetinesc progresia degenerescenței maculare asociate cu vârsta, a cataractei și a altor tulburări oculare. Luteina și zeaxantina funcționează și ca antioxidanți, neutralizând și eliminând radicalii liberi distructivi.