Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm banane verzi. Care sunt avantajele pentru sănătate
Unele tipuri de amidon sunt rezistente la digestie, de unde și termenul de amidon rezistent. Acesta se găsește în ovăz, fasole și leguminoase, dar și în bananele mai verzi.
Amidonul rezistent funcționează similar fibrei solubile, fermentabile. Ajută la hrănirea bacteriilor prietenoase din intestin și crește producția de acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul, potrivit Thebrighterside.
Efect vizibil la cancerele gastrointestinale, esofagiene, gastrice sau ale tractului biliar
Studiul internațional CAPP2 a implicat aproape 1000 de pacienți cu sindrom Lynch din întreaga lume și a arătat că o doză regulată de amidon rezistent, cunoscut și sub numele de fibre fermentabile, luată, în medie, timp de doi ani, nu a avut efect asupra cancerelor intestinale. În schimb, a redus cancerele din alte părți ale organismului cu mai bine de jumătate.
Acest efect a fost deosebit de pronunțat la cancerele gastrointestinale superioare, inclusiv cancerele esofagiene, gastrice, ale tractului biliar, pancreatic și duodenului.
Și mai interesant este că efectul uimitor a durat timp de 10 ani după încetarea administrării suplimentului.
Amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%
Cercetări anterioare, publicate în cadrul aceluiași studiu, au arătat că aspirina a redus cu 50% cancerul de intestin gros.
„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, a explicat John Mathers, profesor de nutriție umană la Universitatea Newcastle. „Acest lucru este important, deoarece cancerele tractului gastro-intestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt depistate din vreme”, a adăugat el.
Amidonul rezistent se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și în bananele necoapte
„Amidonul rezistent poate fi luat ca supliment, pudră, și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon. Doza folosită în studiu este echivalentă cu consumul zilnic al unei banane; înainte ca acestea să devină prea coapte și moi, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin, unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc aici”, menționează profesorul.
„Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu se digeră în intestinul tău subțire, fermentând în intestinul gros și hrănind bacterii intestinale benefice. Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătate și mai puține calorii decât amidonul obișnuit. Se pare că acest tip de amidon poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și prin reducerea acelor tipuri de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și, în cele din urmă, pot provoca cancer. Cu toate acestea, e nevoie de cercetări suplimentare”, susține John Mathers.
Beneficiile sunt clare: aspirina și amidonul rezistent lucrează
Profesorul Sir John Burn, de la Newcastle University, care a condus studiul, a declarat: „Când am început studiile, în urmă cu mai bine de 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu predispoziție genetică la cancer de colon ne-ar putea ajuta să vedem dacă se poate reduce riscul de cancer, fie cu aspirină, fie cu amidon rezistent”.
Acesta subliniază că, pe baza studiilor făcute, unii medici recomandă acum aspirina persoanelor cu risc genetic crescut de cancer. ”Beneficiile sunt clare: aspirina și amidonul rezistent lucrează”, a spus profesorul John Burn.