O serie de studii arată că un consum moderat de vin roșu pare să scadă riscul apariției unor boli, inclusiv al bolilor de inimă. Unul dintre motivele pentru care vinul roșu poate fi benefic este că scade inflamația.
Acesta este obținut prin zdrobirea și fermentarea strugurilor întregi, de culoare închisă. Există multe soiuri de vin roșu, care variază ca gust și culoare. Soiurile comune sunt Shiraz, Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Pinot noir și Zinfandel. The Healthy a făcut un experiment, încercând să vadă ce se întămplă în corpul unei persoane, care nu este băutoare de alcool, dacă bea vin timp de o săptămână.
Ne face mai somnolenți
S-a demonstrat că un consum moderat de vin roșu cu un conținut de alcool de 12-15% are beneficii pentru sănătate, mai ales datorită conținutului său ridicat de antioxidanți puternici. Experimentul actual a indicat însă două efecte majore, după un pahar de vin roșu băut înainte de culcare.
În primul rând, a ajutat la o mai bună relaxare fizică și psihică. Nutriționistul Katie Bressack spune că acest lucru se datorează
faptului că alcoolul este un anti-depresiv „și, prin urmare, calmează sistemul nervos făcându-vă să vă simțiți mai somnolent. De
asemenea, vinul roșu provoacă încetinirea activității creierului, dând somnolență.
”Alcoolul nu este bun pentru un somn odihnitor! Este un diuretic, așa că s-ar putea să aveți nevoie să mergeți la baie în timpul nopții. În plus, conținutul de zahăr poate crește glicemia. Alcoolul afectează și somnul REM, așa că nu veți intra niciodată în acel somn profund, de care corpul are nevoie pentru a se simți odihnit”, avertizează ea.
Vinul roșu și digestia
Experimentul a mai arătat că vinul roșu a fost foarte sățios, reducând pofta de mâncare. „Un pahar de vin roșu ar putea să vă facă să vă simțiți mai plini, mai ales dacă-l beți la începutul serii”, spune Bressack. „Depinde și de persoană. Unii oameni spun că alcoolul le stimulează apetitul, alții simt că vinul roșu le scade pofta de mâncare”, spune ea.
Beneficii pentru piele?
Nu întâmplător companiile de cosmetice își asociază mai nou produsele cu vinul roșu. Este vorba, din nou, despre antioxidanții din acest aliment, care s-au dovedit benefici și pentru sănătatea tenului, explică Bressack. Conform studiilor, resveratrolul are reale proprietăți anti-îmbătrânire.