Un studiu realizat de American Gut Project susține că apa potabilă se numără printre factorii-cheie care contribuie la diversitatea microbiotei intestinale, potrivit Gutmicrobiotaforhealth.

Alegerile alimentare contează foarte mult când se urmărește o microbiotă intestinală sănătoasă. Dar se poate spune același lucru despre apă? Efectul alimentelor și dietei generale asupra compoziției și funcțiilor microbiotei intestinale umane a fost studiat pe scară largă. De exemplu, s-a aflat că tot ce măncăm nu modifică doar compoziția microbiană intestinală în doar 24 de ore, ci poate modela și funcțiile și inflamația intestinală.

Oamenii de știință au numit-o „nutrientul uitat”

Când căutați cele mai bune sfaturi pentru o microbiotă intestinală sănătoasă, este indicat să vă concentrați mai mult pe calitatea dietei, decât pe nutrienți specifici. Cu toate acestea, dincolo de alegerile alimentare, se știe puțin despre impactul apei asupra compoziției microbiotei intestinale. Acest lucru se explică prin faptul că apa potabilă nu este întotdeauna considerată parte a dietei și de aceea oameni de știință au numit-o „nutrientul uitat”.

Legătura dintre cantitatea apei și diferențele în compoziția microbiotei intestinale

Noile descoperiri, făcute într-un studiu la peste 3.000 de participanți din SUA și Marea Britanie, au arătat modul în care consumul diferitelor tipuri de apă a dus la diferențe în compoziția microbiotei intestinale. În comparație cu apa îmbuteliată, de la robinet sau filtrată, consumul apei de fântână a fost asociat cu o diversitate mai mare a microbiotei fecale, care, în linii mari, este un semn distinctiv al sănătății microbiomului intestinal. Pentru a pune aceste date în contextul altor factori cunoscuți care afectează microbiota intestinală, efectul sursei de apă potabilă asupra diversității microbiotei fecale a fost mai scăzut, în funcție de vârstă, indicele de masă corporală și tipul de dietă.

Contează și cantitatea de apă pe care o consumăm

Consumatorii mari de apă (cei care consumă zilnic sau regulat), față de cei care consumă puțină apă (rar sau ocazional) au prezentat diferite compoziții ale microbiotei fecale. De exemplu, băutorii mari de apă au avut mai multe bacterii Campylobacter, care sunt legate de infecția gastrointestinală.

Deci, care ar putea fi factorii care afectează modul în care apa afectează compoziția microbiotei intestinale? Autorii au emis ipoteza că proprietățile fizico-chimice, conținutul mineral sau compoziția microbiană ale apei pot influența microbiota.

Aportul de apă poate fi considerat un factor care influențează microbiota

Acestea sunt primele descoperiri care explorează legătura dintre sursele de apă potabilă și cantitatea și modificările compoziției microbiotei intestinale. Deși este prea devreme pentru a concluziona că schimbările în compoziția microbiotei intestinale sunt principalii factori ai beneficiilor pentru sănătate, studiul subliniază importanța aportului de apă ca o variabilă semnificativă, care poate modela microbiota intestinală.