Puțină lume știe că delicioasele fructe de vară conțin melatonină, hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență, scrie Jerusalem Post.
Cireșele sunt pline de vitamine și minerale, inclusiv potasiu, magneziu, acid folic și vitaminele A, C și E. De asemenea, conțin antocianine, antioxidanți puternici care pot proteja celulele împotriva daunelor. În plus, sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și boala Alzheimer.
Trei avantaje ale cireșelor pe care nu trebuie să le ratezi
În primul rând, a explicat medicul Maya Roseman, indicele glicemic al cireșelor este cel mai scăzut dintre toate fructele. Ce înseamnă acest lucru? Zahărul pe care-l conțin este absorbit mai lent, provocând cea mai mică stimulare a insulinei și făcând cireșele ideale pentru cei cu tendință spre diabet. În al doilea rând, cireșele conțin o cantitate mare de polifenoli, care reduc calcificarea arterială și riscul unor boli de inimă. Sunt aceleași ingrediente din vinul roșu, fără efectele secundare ale alcoolului. Al treilea beneficiu pentru sănătate împărtășit de Roseman este legat de faptul că cireșele conțin o cantitate relativ mare de triptofan. Este substanța din care se produce serotonina, care îmbunătățește starea de spirit și ne ajută să dormim mai bine. Studiile au descoperit că beneficiile unui somn bun cresc dacă mâncăm cireșe, seara.
Cum ne pot ajuta cireșele să dormim
S-a dovedit că sucul de cireșe ajută la problemele de somn. Un studiu realizat în 2020 a arătat că oamenii au dormit de două ori mai mult și au avut o calitate mai bună a somnului după ce au băut zilnic, înainte de culcare, două căni de suc de cireșe. Un alt studiu care a folosit 240 de ml de suc de cireșe zilnic a constatat că mai multe componente ale sucului, inclusiv nivelurile ridicate de melatonină, ajută în cazul celor care au probleme de somn. Potrivit Healthline, sucul poate ajuta și la combaterea inflamației, ducând, de asemenea, la un somn mai bun.
Reducerea inflamației
În plus, cireșele sunt bogate în fibre, ceea ce poate ajuta la o digestie mai bună, reducând riscul de boli de inimă și alte afecțiuni cronice. De asemenea, fructele conțin multă apă, așa că un consum regulat de cireșe menține organismul hidratat. Cireșele pot fi consumate simple sau pot fi adăugate în iaurt, cereale, fulgi de ovăz sau smoothie-uri. Datorită polifenolor, puternici anti-inflamatori și antioxidanți, sucul de cireșe s-a dovedit extrem de benefic pentru reducerea inflamației cauzate de exerciții intense, ajutând la ameliorarea/prevenirea durerilor musculare.
O mai bună sănătate a creierului
Cercetările sugerează, de asemenea, că cireșele și sucul lor conțin antioxidanți și polifenoli care pot avea un efect protector asupra celulelor creierului. Antocianina prezentă în cireșe poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului și a vederii și îmbunătățește semnificativ memoria și cogniția la adulți.