Beneficii kiwi asupra organismului

Potrivit unui studiu publicat în” British Journal of Nutrition”, kiwi poate îmbunătăți starea de spirit în doar patru zile, scrie HelloMagazine.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Otago a studiat efectele vitaminei C din kiwi și proprietățile sale de îmbunătățire a stării de spirit. Pentru studiu, ei au recrutat 155 de adulți cu niveluri scăzute de vitamina C.

Pe parcursul a opt săptămâni, indivizii au fost repartizați într-unul din trei grupuri: un grup placebo, un grup care a primit 250 mg supliment de vitamina C și un grup care consuma două fructe de kiwi pe zi.

Creștere semnificativă a vitalității și a dispoziției în doar patru zile

Descoperirile au fost uluitoare. S-a constatat că grupul care a consumat kiwi a arătat o creștere semnificativă a vitalității și a dispoziției în doar patru zile, atingând un vârf în aproximativ 14-16 zile. Grupul care a primit doar suplimente cu vitamina C a arătat o îmbunătățire marginală a stării de spirit până în ziua 12.

Fructele kiwi au un conținut ridicat de Vitamina C, de aproape trei ori mai mult decât cel al portocalelor și căpșunilor.

Vitamina C din kiwi, stimulent al stării de spirit

Vitamina C s-a dovedit a fi un stimulent al stării de spirit. Multe studii confirmă că luată din fructe și suplimente poate îmbunătăți starea de spirit și vitalitatea în mod semnificativ.

Co-autorul studiului, profesorul Tamlin Conner, a remarcat că descoperirile au oferit o modalitate tangibilă pentru ca oamenii să-și îmbunătățească sănătatea mentală cu câteva modificări ale stilului de viață.

De asemenea, că studiul a subliniat beneficiile alegerii surselor reale de nutrienți, cum ar fi fructele, în detrimentul suplimentelor, confirmând importanța unei diete holistice.

Kiwi sau ”agrișa chinezească„ este termenul dat fructelor comestibile ale unor specii de viță de vie lemnoasă din familia Actinidia.

Cel mai obișnuit soi de kiwi este oval, cu o coajă cauciucată, de culoare brun-verzuie și pulpă aurie sau verde strălucitoare, cu semințe mici, negre, comestibile.

Consumul de kiwi are numeroase beneficii pentru sănătate. Acest fruct este cultivat frecvent în multe țări precum Noua Zeelandă, Italia, Franța, Grecia și Chile.

Kiwi sau ”agrișa chinezească„ este termenul dat fructelor comestibile ale unor specii de viță de vie lemnoasă din familia Actinidia.

Cel mai obișnuit soi de kiwi este oval, cu o coajă cauciucată, de culoare brun-verzuie și pulpă aurie sau verde strălucitoare, cu semințe mici, negre, comestibile.

Kiwi
Kiwi/SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile pentru sănătate

Acest fruct delicios conține numeroși fitonutrienți, precum și minerale și vitamine, care promovează sănătatea. Consumul de kiwi poate oferi doza zilnică recomandată de vitamina C și mai multă energie.

Iată câteva dintre cele mai impresionante beneficii ale consumului de kiwi:

Piele frumoasă

Sistemul de susținere al pielii, colagenul, se bazează pe vitamina C ca nutrient esențial care funcționează în organism precum un antioxidant puternic, pentru a ajuta la prevenirea daunelor cauzate de fum, poluare și soare, atenuând ridurile și îmbunătățind textura generală a pielii.

Scăderea tensiunii arteriale

Datorită conținutului ridicat de potasiu, kiwi poate ajuta la anularea efectului sodiului în organism.

Este posibil ca un aport scăzut de potasiu să fie un factor de risc la fel de mare pentru hipertensiunea arterială ca și un aport ridicat de sodiu.

Bun în prevenirea bolilor oculare

Kiwi este o sursă excelentă de luteină, care nu doar protejează pielea, ci este și o substanță fitochimică puternică. Aceasta poate preveni degenerescența maculară legată de vârstă și multe alte boli ale ochilor. Luteina poate proteja ochii prin filtrarea luminii UV cu lungime de undă scurtă.

Un kiwi mare conține 171 miligrame de luteină, mai mare decât a oricărui alt fruct. Alături de luteină, kiwi conține vitamina A, un alt carotenoid benefic pentru sănătatea optimă a ochilor.

Sănătatea cardiovasculară

Potasiul și fibrele din kiwi susțin sănătatea cardiovasculară. Potrivit profesorului Mark Houston, director al Institutului de hipertensiune de la Spitalul St Thomas din Tennessee, o scădere a aportului de sodiu, împreună cu o creștere a aportului de potasiu, este cea mai importantă schimbare a dietei pe care o persoană o poate face pentru a-și reduce riscul unor boli cardiovasculare.

Într-un studiu, participanții care consumau 4069 mg potasiu pe zi au avut un risc cu 49% mai mic de deces din cauza bolii cardiace ischemice, comparativ cu participanții care consumau mai puțin potasiu (aproximativ 1000 mg pe zi).

Aportul ridicat de potasiu este legat și de:

  • păstrarea densității minerale osoase
  • protecția împotriva pierderii masei musculare
  • reducerea formării de pietre la rinichi și a riscului de accident vascular cerebral

Prevenirea constipației

Mai multe studii au raportat că acest fruct delicios ar putea avea un efect laxativ ușor. De aceea, poate fi folosit ca supliment alimentar, în special de persoanele în vârstă care se confruntă cu constipație. S-a dovedit că un consum regulat de kiwi ajută la un scaun normal.