Cele mai mari beneficii pentru sănătate ale lămâilor. Lămâile sunt strălucitoare, acidulate, suculente și proaspete. Cu gustul acru, distinct, lămâile sunt și suficient de versatile pentru rețete dulci și sărate. Indiferent cum îți place să te bucuri de acest fruct aromat, vei dori să mănânci mai mult după ce vei afla potențialele beneficii pentru sănătate ale lămâilor.
Lămâile sunt mai mult decât o simplă garnitură. De fapt, au un impact pozitiv asupra organismului, potrivit Realsimple.
Lămâile sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina C
Ca și alte fructe citrice, precum portocalele, lămâile sunt o sursă abundentă de compuși vegetali cu proprietăți antioxidante, cum ar fi vitamina C și flavonoidele. Sucul de la o lămâie oferă peste o treime din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C. Vitamina C este cunoscută asociată cu susținerea funcției imunitare sănătoase.
Potrivit unei analize, vitamina C ar putea reduce riscul de boli cronice precum diabetul, vindecă țesuturile rănite și poate sprijini sănătatea inimii prin prevenirea aterosclerozei.
Pot da pielii un impuls în producția de colagen
Vitamina C este un ingredient popular de îngrijire a pielii pentru capacitatea sa de a lumina pielea, de a lupta împotriva radicalilor liberi și a crește producția de colagen. O vei găsi în multe seruri și creme, dar poți să dublezi beneficiile vitaminei C pentru sănătatea pielii prin ingerarea nutrienților.
Vitamina C din lămâi este o componentă cheie a producției de colagen în organism. Colagenul este un tip de proteină care conferă pielii structura și elasticitatea. Pielea conține și creează în mod natural colagen, dar producția de colagen scade odată cu vârsta. Deci, consumul de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi lămâile, poate oferi pielii un aspect mai tânăr.
Ajută la creșterea absorbției fierului
Poate ați auzit că ar trebui să combinați vitamina C cu alimente bogate în fier și iată de ce. Corpul nu absoarbe toți nutrienții din alimente.
Cercetătorii estimează că putem absorbi între 25 și 30% din fierul hem din proteinele animale precum carnea, dar 1 până la 10% din fierul non-hem din surse vegetale.
„Asocierea alimentelor bogate în vitamina C, cum ar fi lămâile, cu surse de fier pe bază de plante poate ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului”, explică Mia Synn, dietetician în Charleston, Carolina de Sud.
Potrivit unui studiu, combinarea vitaminei C și a fierului ar putea ajuta la prevenirea anemiei cu deficit de fier la femeile tinere.
Lămâile furnizează fibre alimentare
Dietele bogate în fibre sunt asociate cu un risc redus de boli, cum ar fi bolile de inimă. Cu toate acestea, doar 5% dintre americani îndeplinesc în prezent recomandările privind aportul de fibre. O cană de lămâi oferă aproape 6 grame de fibre.
Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, femeile au nevoie de aproximativ 25 de grame de fibre pe zi, iar bărbații au nevoie de aproximativ 38 de grame de fibre pe zi. Lămâile conțin un tip de fibre solubile numite pectină, care poate sprijini gestionarea zahărului din sânge și poate ajuta la scăderea colesterolului.
Studiile arată că polifenolii cu rol antioxidant din compoziția lămâilor reduc semnificativ surplusul ponderal provocat de alimentația bogată în grăsimi.
Ar putea preveni pietrele la rinichi
Pietrele la rinichi sunt dureroase, dar există modalități de a le preveni. Menținerea hidratării este considerată cea mai bună modalitate de a preveni apariția pietrelor la rinichi, așa că asigurați-vă că beți multă apă.
Adăugarea unui strop de lămâie în apă ar putea fi de ajutor. Lămâile conțin acid citric, care ar putea ajuta la descompunerea pietrelor la rinichi mai mici.
Consumul apei cu lămâie este un remediu de casă comun pentru prevenirea pietrelor la rinichi și există unele cercetări care susțin acest lucru, potrivit Școlii de Medicină Harvard.
Care sunt efectele nedorite
Teoria conform căreia apa cu lămâie ajută la debalonare nu este dovedită științific. În schimb, lămâile pot agrava refluxul acid, provocând arsuri la stomac. De asemenea, lămâia conține acid citric, care poate eroda smalțul dentar.